Tärkeimmät seikat kodin suunnittelussa

Tärkeimmät seikat kodin suunnittelussa

Millainen on unelmien kotisi? Onko se kaupungissa lähellä palveluita vaiko luonnonhelmassa, maaseudulla? Oman kodin suunnittelu tehdään yksilöllisesti omien tarpeiden mukaisesti. Kodin kokoon ja huoneisiin vaikuttavat mm. perheen koko ja asumustottumukset sekä toiveet. Talon saa nykyään ostettua erittäin helposti, mikäli rahoitus on ensin kunnossa. Talovalmistajat tarjoavat valmiita talopaketteja, joista voi valita itselleen sopivimman ja räätälöidä sitä vielä tarpeen mukaan. Toinen vaihtoehto on tietysti rakennuttaa tai rakentaa talo itse. Tämä tuottaa enemmän vaivaa ja vie aikaa, mutta jos taidot ja energia riittää, on sekin loistava vaihtoehto. Mieti yhdessä asuinkumppanisi tai perheesi kanssa, millaisen talon tarvitsette.

Talo ja tontti

Taloa suunnitellessa täytyy miettiä, miten päin talo asetellaan tontille. Ilmansuunnalla on merkitystä talon kannalta. Et ehkä halua auringon porottavan suoraan makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen, jolloin sisällä on kesäisin tukala olla. Terassi suunnataan tietysti niin, että siellä on mukava olla, juuri sopivassa auringonpaisteessa. Aurinko lämmittää ja tuo valoa ja talon oikea suuntaus voi säästää jopa sähkölaskussa. Suuntauksessa voidaan ottaa huomioon myös mahdolliset naapurit. Joillain asuinalueilla naapurit ovat hyvin lähellä ja silloin on hyvä miettiä talon huoneiden tai oleskelualueiden sijainti.

Huonemäärä määräytyy usein perheen koon tai mahdollisesti kasvavan perheen mukaan. Toiset tarvitsevat lisäksi työhuoneen. Wc-tilojen määrän ei myöskään ole pakko olla tasan yksi. Miettikää, monelle huoneelle perheellänne on tarve. Ottakaa ehdottomasti huomioon myös tulevaisuuden mahdolliset tarpeet, jotta talo ei jäisi nopeasti pieneksi. Miettikää arjen asumistottumuksianne ja sitä, mikä helpottaisi nykyistä arkeanne. Ottakaa asiat rohkeasti esille talosuunnittelijan kanssa, niin saatte toiveenne kuuluviin. Taloa ei tarvitse ostaa suoraan valikoimasta, vaan jokainen talo voidaan yleensä räätälöidä asukkaan mukaan.

Kuluvat pinnat

Jos perheellä on eläimiä, kannattaa se ottaa huomioon pintoja valitessa. Koiran tassut voivat naarmuttaa halvinta laminaattia ja lattiamateriaalin tulisi kestää lasten lelut ja leikit. Lisäksi koiran tai lasten kanssa on kätevää, jos tassut tai saappaat saa putsattua helposti ilman lattian liiallista sotkemista. Lapsiperheessä sattuu myös kaikenlaista, joten kannattaa varautua myös mukien kaatumisiin ja muihin vahinkoihin. Valitse lattiapinnat siis huolella ja varmista, että lattia kestää iskuja ja hieman kosteuttakin. Jos kyseessä ei ole perhe tai lemmikkitalous, voidaan lattiat valita mistä materiaalista tahansa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon talon mahdollinen myynti eteenpäin. Pinnat voi toki vaihtaa omistajan vaihtuessa, mutta on ostajalle aina kätevämpää, jos pinnat ovat jo valmiiksi kestäviä ja hyvin mietittyjä. Ehkä haluat asua talossa loppuelämäsi, mutta emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, joten on hyvä varautua erilaisiin tilanteisiin. Muutto voi tulla eteen milloin mistäkin syystä.

Myös muutkin talon osat kuluvat lattioiden lisäksi. Myös keittiö kannattaa valita huolella tarpeen mukaan. Jos keittiötä kulutetaan paljon ja kaappeja avataan päivittäin, on viisasta valita laadukas ja kestävä keittiö. Hyvän keittiön tasot kestävät iskua ja kosteutta vaurioitumatta. Keittiöitä kannattaa vertailla toisiinsa ja käyttäjien kokemukset ovat myös arvokasta luettavaa. Ethän halua joutua tekemään tuskallista keittiöremonttia heti ensimmäisen vuosikymmenen jälkeen?

Lämmitysvaihtoehdot

Lämmitysvaihtoehdot

Miettikää teille parhaiten sopiva lämmitysvaihtoehto. Takka lämmittää monen suomalaisen kodin. Se alentaa mukavasti sähkölaskua, mikäli talossa on sen lisäksi sähkölämmitys. Lattialämmitys on nykyään yleisesti käytetty lämmitysmuoto, mutta toki vaihtoehtoja on muitakin. Öljy- tai kaukolämpö ovat myös suosittuja suomalaisten kodeissa. Kokemuksia eri lämmitysvaihtoehdoista kannattaa ehdottomasti kysellä lähipiiristä. Saat tietoosi heidän kokemuksensa, hyötyineen ja ongelmineen.