Talonrakennus ja kirjallisuus

Talonrakennus ja kirjallisuus

Kuten oikeastaan kaikesta muustakin, myös talonrakennuksesta löytyy paljon informatiivista kirjallisuutta. Koskaan ei ole huono ajatus opetella uutta.

Talonrakennuksessa on paljon sellaista, joita ei välttämättä tule maalaisjärjellä ajateltua ja on vain fiksua lukea siihen liittyvää kirjallisuutta ja näin oppia asioita teoriassa. Tietoa tarvitaan myös silloin, kun et itse rakenna, vaan toimit rakennuttajana jonkun toisen tehdessä rakennustyöt. Näin pystyt valvomaan rakennustöitä asianmukaisesti ja osaat puuttua virheisiin. Tänä päivänä myös kosteusongelmat ovat läsnä monessa rakennuksessa ja on tärkeää osata ottaa oikeat asiat huomioon, jotta tulevaisuudessa ei tarvitsisi tehdä homeremonttia. Näin säästetään sekä terveyttä että rahaa. Tässä muutamia kirjoja, joista saat tarvittavat tiedot talonrakennukseen. Kirjat sopivat sekä alan opiskelijoille että talonrakennusta suunnitteleville. Lisää kirjoja löytyy Rakentajan Tietokirjat -sivustolta.

Talonrakennusta käsitteleviä kirjoja

Keijo Kyyrösen kirjoittama Talonrakennus 1 antaa reilusti tietoa rakentamisen perusteista ja työturvallisuudesta. Kirja sopii loistavasti rakennusalaa opiskelevalle ja esimerkiksi oppisopimuksella opiskelevalle, sillä se on koottu rakennusalan ammatillisen peruskoulutuksen virallisen opetussuunnitelman mukaisesti. Siinä on otettu myös huomioon maankäyttö- ja rakennuslain uudistukset ja näin se on ajan tasalla. Kirjassa on paljon arvokasta tietoa maanrakennuksesta rakennusmateriaaleihin ja selkeät kuvat ovat plussaa ja tuovat selkeyttä. Lukijalle on laadittu erilaisia harjoituksia ja työtehtäviä oppimisen tueksi. Kirjasarjasta on julkaistu myös osat 2 ja 3. Toisessa osassa käsitellään mm. rakennushankkeen toteutusta, kosteus- ja lämmöneristystöitä, kun taas kolmas osa käsittelee ammattipiirustuksen perusteita. Kirjasta löytyy hyvät harjoitukset, joiden avulla lukija voi harjoitella omatoimisesti. Talonrakennus-sarja on erittäin suositeltava kelle tahansa rakentajalle tai opiskelijalle. Rakennuksessa tarvittavista puutöistä voi lukea Reino Kavajan Rakennuksen Puutyöt -kirjasta. Kirjan avulla lukija saa hyvän kuvan puun ominaisuuksista ja yksityiskohtaiset ohjeet puun käytöstä rakentamisessa. Kirjasta opitaan erilaisista työskentelyvälineistä ja kiinnittimistä. Ohjeita löytyy myös esimerkiksi oviin ja ikkunoihin liittyvistä puutöistä ja tarkkoja ohjeita erilaisiin mittaustöihin ja muottien ja telineiden tekoon. Kirja sopii hyvin kaikille puutöistä kiinnostuneille ja se antaa perustiedot kodin tee-se-itse -henkilöille sekä esimerkiksi opiskelijoille. Mikäli olet kiinnostunut rakennuttamaan omakotitaloa, voi Pientalon Suunnittelu ja Rakentaminen (Sahlstedt, Palolahti, Koskenvesa) olla kirja sinun tarpeisiisi. Se kertoo kaiken oleellisen, mitä talon rakennuttajan tulisi tietää. Rakennuttaja on aina vastuussa rakentamiseen liittyvistä päätöksistä sekä lupien hankinnasta. Tästä syystä on tärkeää olla tietoinen kaikesta siitä, mikä talonrakennuksessa vaikuttaa mihinkin. Kirja kertoo rakennuksen eri vaiheista aina aloituskokouksesta kaikkeen muuhun valvontaan ja rakentamisen johtamiseen. Lisäksi kirjassa on kerrottu rakentamisen jälkeisistä vaiheista, kuten talon kunnossapidosta ja pihatöistä. Taloa ei kannata alkaa rakennuttamaan, mikäli rakennuttajalla ei ole minkäänlaista tietoa rakentamisen eri vaiheista. Kirja opastaa läpi rakennusprosessin ja voit alkaa rakentamispuuhiin huolettomammin. Olet tietoinen tärkeistä asioista ja voit välttää jopa huijatuksi tulemisen. Tieto on valttia!

Yksi tärkeistä asioista taloa rakennuttaessa on se, ettei taloon pääse hometta. Aiheesta on olemassa erikseen kirjallisuutta. Esimerkiksi Kari Ojalan Talo Ilman Etusivu tta antaa paljon tietoa, jotta voit varmistaa, ettei rakentamasi talo kerää hometta tulevaisuudessa. Etusivu on nykypäivänä ongelma monessa kunnassa ja uutisissa saakin usein lukea esimerkiksi koulurakennusten sisäilmaongelmista. On tärkeää järjestää taloon oikeanlainen ilmanvaihto ja lämmitys ja materiaalivalinnoilla pääsee myös pitkälle. Kirja neuvoo myös vanhan talon omistajia, miten voidaan varmistaa, ettei omassa talossa piile homeongelmaa. Näin vältetään vakavat terveysongelmat, jotka aiheutuvat pitkäaikaisesta altistumisesta homeelle. 253-sivuisessa kirjassa on selkeät kuvat, jotka hahmottavat selkeästi, mistä on kyse.