Talon suunnittelu

Talon suunnittelu

Unelmoitko uudesta talosta? Haluat rakentaa tai rakennuttaa talon itse, mutta et ole vielä päättänyt, millainen talo olisi juuri sinun juttusi. Talo kannattaa miettiä omien tarpeiden mukaan. Huonemäärän määrittää pitkälti talossa asuvien henkilöiden määrä ja mahdollisten jälkeläisten syntymä.

Tarvitsetko lisäksi työhuoneen tai kuntosalin? Lisäksi on paljon muitakin seikkoja, joita kannattaa miettiä. Tarvitsetko autotallin? Rakennetaanko se taloon kiinni vaiko erikseen? Kuinka iso piha tulee olemaan ja mitä kaikkea pihalle tarvitaan? Käytännön asioiden lisäksi miettimisen arvoisia asioita on ulkonäköseikat. Talon väri on ehkä helppo valita, mutta talon suhteen tulee päätettäväksi laaja kirjo muitakin valittavia asioita.

Mistä lähteä liikkeelle?

Talon suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle perheen koosta. Mikäli lapsiluku on jo täynnä, voi päätös huonemäärän suhteen olla helpompi tehdä kuin nuorella parilla, jotka vasta suunnittelevat perheenlisäystä. Lisäksi perheen vanhempien mahdollisesti tarvitsema työhuone tuo yhden huoneen lisää. Useamman lapsen perheessä voi olla tarpeen rakentaa kaksi wc:tä yhden sijaan. Kun huonemäärä on päätetty, voidaan lähteä suunnittelemaan huoneiden kokoja. Miettikää rauhassa, minkäkokoiset huoneet ovat tarpeen, jotta niissä voi asua mukavasti. Tuleeko kaikille lapsille omat huoneet vai onko tarkoitus rakentaa yhdistettyjä huoneita? Huoneiden pintamateriaalien valinta tehdään vasta myöhemmässä vaiheessa, joten siitä ei kannata vielä tässä vaiheessa stressata. Mikäli kuitenkin haluat normaalia korkeamman huonekorkeuden, kaariovet tai normaalia suuremmat ikkunat, tulee nämä seikat ottaa tässä vaiheessa huomioon. Taloa voi muutenkin miettiä tyylillisesti. Onko toiveissa maalaistyyppinen omakotitalo vaiko moderni, suurihuoneinen ja avara talo? Vai olisiko kivitalo tai rintamamiestalo toiveenne? Päättäkää myös, montako asuinkerrosta tarvitsette. Lukekaa ja tutkikaa näiden erilaisten designien hyviä ja huonoja puolia, niin päätöksenteko helpottuu. Tai vielä parempaa: jos tuttavapiirissänne löytyy esimerkiksi rintamamiestalossa asuva henkilö, voitte kysyä hänen mielipidettään. Joskus mahdolliset ongelmat ilmentyvät vasta vuosien asumisen jälkeen. Koska talon suunnittelussa on niin laajasti huomioonotettavia seikkoja, kannattaa ottaa käyttöön suunnittelija. Alan ammattilainen tietää, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon ja häneltä saat varmasti myös paljon hyviä vinkkejä ja suosituksia. Ehkä olet jo alkanut suunnittelemaan taloa itse, mutta et ole välttämättä vielä osannut ratkaista kaikkia miettimiäsi seikkoja. Suunnittelija auttaa mielellään ja kuuntelee mielipiteitäsi. Onhan kyseessä oman kotisi suunnittelu. Siellä tulet viettämään ehkäpä koko loppuelämäsi ja on tärkeää, että viihdyt omassa kodissasi. Talon suunnittelussa huomioon otetaan esimerkiksi talon sijoittaminen tontille. Tämä tehdään ilmansuuntien mukaan. Esimerkiksi terassi kannattaa sijoittaa sille puolelle, johon aurinko paistaa ihanteellisesti. Makuuhuoneita ei ole viisasta sijoittaa talon aurinkoisemmalle eli kuumimmalle puolelle. Näissä kaikissa asioissa saat apua suunnittelijalta. Ikkunoiden sijoittelu on myös energiakysymys, sillä ikkunoista sisälle tulviva auringonvalo lämmittää ja voit säästää sähkölaskussa! Isommista ikkunoista aurinko pääsee lämmittämään kunnolla, kun taas pienemmät ikkunat eivät päästä valoa niin paljoa sisälle. Talon suunnan lisäksi täytyy miettiä, mihin kohtaan talo sijoitetaan itse tontille.

Mikäli et halua suunnitella koko taloa kokonaan itse, saatavilla on myös valmiita talopaketteja, joita voit myös muuttaa omien toiveidesi mukaisesti. Esimerkiksi Kastelli-talot saa muutettua peilikuvaksi joko osittain tai kokonaan. Lisäksi sisäänkäynnit saa määrittää itselleen sopivimmalla tavalla. Kannattaa tutkia myös muiden talopaketteja tarjoavien yritysten malleja. Suosittelemme myös ottamaan eri valmistajiin yhteyttä ja kysellä eri vaihtoehdoista. Huolellinen talovertailu kannattaa ehdottomasti, sillä kyseessä on parhaimmassa tapauksessa loppuelämäsi asumus! Talopäätöstä ei kannata tehdä hätiköidysti, jotta talosta ei jäisi uupumaan tarpeellisia huoneita ja jotta kaikki tärkeä voitaisiin ottaa huomioon.