Talon rakentaminen

Talon rakentaminen

Talon voi rakentaa monella tapaa ja erilaisia taloja rakennetaan ympäri maailmaa kokoajan lisää. Suomessa omakotitalon rakentamiseen tarvitaan ensimmäiseksi tontti.

Tutustuthan tontin kaavamääräyksiin, niissä voi olla esimerkiksi ehtoja tai lakeja jotka koskevat tontille rakennettavan talon kokoa tai muotoa. Sen jälkeen kartoitetaan tontin maaperä. Jos esimerkiksi maaperä on kovaa kuten peruskalliota, tulee talon perustusten rakentamisesta hyvin kallista. Jos maaperä on taas todella pehmeää, syntyy laskuun lisää numeroita maaperän paalutuksesta. Myös puiden poistamistarvetta on hyvä arvioida etteivät niiden juuret hajoita talon perustuksia tai etteivät ne tunkeudu esimerkiksi salaojiin. Rakentamiseen vaaditaan rakennuslupa jonka saa oman paikkakunnan rakennusvalvonnasta. Siihen liitetään esimerkiksi talon piirrustuksia, asiakirjoja ja dokumentteja. Vakuutuksen tulevat myös tässä vaiheessa työn kuvaan ja niiden on oltava kunnossa jo ennen rakentamisen aloittamista. Rakentajan kontolla on vakuuttaa kaikki vieras työvoima lakisääteisillä vakuutuksilla kuten putkimiehet, kirvesmiehet, sähkömiehet ja maalarit. Myös talkooväelle on olemassa talkoovakuutus, ja jos oma perhe työskentelee rakennuksella on hyvä varmistaa heidän vakuutusturva. Rakennutavasta poikkeamatta tarvitaan pääsuunnittelija ja rakennusvalvonnan hyväksymä vastaava työnjohtaja.

Valmiit talopaketit

Talopaketteja on paljon erilaisia ja tarjontaa löytyykin varmasti jokaisen tarpeisiin. Paketteja tarjoavat monet yritykset joista mainittakoon Sievitalo, Kastelli, Jukkatalo, Desingtalo, Helmitalo ja Muurametalot. Talopaketeista suosituin on peruspaketti jossa työtä jää itselle tehtäväksi reilusti. Peruspaketti sopii hyvin rakentajalle joka haluaa antaa oman panostuksensa talon syntyyn tai jos sinulla on esimerkiksi tuttu kirvesmiesporukka tai muuta sellaista, peruspaketti on siis sinulle oiva valinta. Peruspaketissa esimerkiksi Kastellilta sen tilattaessa päätät itse talon valmiusasteen. Yrityksen työntekijät siis tekevät talon vaativimman vaiheen eli rungon pystytyksen ja siitä eteenpäin valitsemallasi tavalla niin kauan kuin astut itse rakentamaan loput. Valmiusasteita esimerkiksi kastelli tarjoaa monia kuten sateelta suojaan malli, säältä suojaan malli, lämmitysvalmiiksi mallit, perusulkoverhous malli tai jopa ulkoapäin valmis malli. Viittä vaille valmis paketti sopii myös rakentajalle, joka haluaa oman näköisensä sisustuksen. Yritys tekee siis tässä puolestasi kaikki rakentamisen vaativimmat vaiheet kuten perustustyöt ja talonulkoseinät, sähkö-ja lvi asennukset sekä rakentaa talon sisäpuolelta viimeistelyä vaille valmiiksi ja sinulle jää vain viimeistelytyöt ja sisustaminen. Kyseinen talopaketti on helppo sisustaa sinulle mieleisilläsi maaleilla, laatoilla, elementeillä ja paneeleilla. Kastelli tarjoaa materiaaleja myös omasta valikoimastaan nimeltä Kastellin collection. Tässäkin talomallissa näkyy siis valmiissa kodissa oman kätesi jälki ja lopputulokseen vaikutat vain sinä itse. Muuttovalmis paketissa toimitaan niin sanotulla ¨avaimet käteen¨ periaatteella. Kyseinen paketti sopii siis täydellisesti sinulle joka haluat saada mahdollisimman nopeasti ja itseäsi vaivaamatta uuden, unelmien kotisi. Sinun ei tarvitse kuin valita sinulle sopivin malli mallistosta. Eri malleissa voit valita räätälöityjä sisustusvaihtoehtoja laidasta laitaan. Valitset merkkituotteista sinulle mieleisimmät sisustus vaihtoehdot.

Tässä paketissa sinulle siis rakennetaan mahdollisimman nopeasti talo luovutuskuntoon ja sisustus toteutetaan sinun valitsemillasi tavoilla. Talotyyppejä voi myös eri malleista riippuen pyytää erilaisia kuten paritaloa, omakotitaloa tai piharakennuksia. Muistathan olla tarkkana kun valitset sinulle sopivimman talopaketin ja hyödynnä tässä ammattilaisen apua. Kun päädyt johonkin talopakettiin, tutki tarkkaan mitä velvollisuuksia ja töitä sinulle itsellesi jää ja voiko esimerkiksi piirustuksiin tehdä muutoksia jos vaikkapa kaavoitus sitä vaatii. Paketin sisällöstä riippuen sinun hoidettavaksi jäävät asiat joista sovitaan oston yhteydessä ja niiden määrä voi tietyissä paketeissa vaihdella todella paljon. Tiedä omat rakennustaitosi, aikasi ja muut käytännön asiat hyvin ennen kuin päätät mikä paketti on juuri sinulle hyvä.