Talon rakentaminen pienellä budjetilla

Talon rakentaminen pienellä budjetilla

Talonrakennus maksaa tottakai, mutta voiko sen tehdä myös pienellä budjetilla? Toki voi, mutta tällöin kannattaa suunnitella kulut etukäteen ja seurata kuluja rakennusprojektin aikana. Näin pysyt kärryillä siitä, oletko pysynyt budjetissa. Mikäli budjetti uhkaa ylittyä, voi asialle tehdä jotain ennen kuin tilanne pahenee. Pidä summista kirjaa, niin pysyt ajan tasalla.

Talonrakentajan tai rakennuttajan kannattaa perehtyä rakennusprojektin eri vaiheisiin. Aiheesta löytyy runsaasti tietoa joko Internetistä tai kirjoista. Kirjoja on julkaistu paljon ja niistä saa paljon hyviä ohjeita esimerkiksi rakennusprojektin edistymisen valvontaan liittyen. Onhan rakentaja vastuussa tärkeistä rakentamiseen liittyvistä päätöksistä.Talo voidaan ostaa joko valmiina pakettina tai rakentaa itse ostetusta materiaalista. Jälkimmäinen vaihtoehto tuo runsaasti säästöä, mutta myös työtä. Mikäli päätät ryhtyä rakentamaan itse, kannattaa ottaa avuksi alan ammattilainen. Et siis voi tehdä kaikkea täysin yksin. Nykyään pääsuunnittelija on pakollinen ja se voi olla sama henkilö kuin vastaava mestari. Mikäli lähipiiristäsi löytyy osaavia henkilöitä, voit pyytää heitä avuksesi. Suunnitteluvaiheessa voidaan vaikuttaa paljon lopullisiin kustannuksiin. Esimerkiksi pohjatyöt tuovat lisäkustannuksia. Suunnitelkaa kaikki tarkoin. Myöhemmässä vaiheessa eteen tulee materiaalien osto ja siinä vaiheessa on vielä mahdollista saada materiaalit edulliseen hintaan ja budjetti voi jopa alittua esimerkiksi tarjousten ansiosta. Kun mietitään realistisia budjetteja, liikkuu sataneliöisen talon rakennushinta Suomessa n. 160-180 000 eurossa. Toki tämänkokoisen saa rakennettua halvemmallakin, mikäli ulkopuolista työvoimaa ei tarvita kaikkeen. Hintaan vaikuttaa myös paikkakunta ja tontin sijainti. Pääkaupunkiseudulla on kalleinta rakentaa. Paikkakuntaa kannattaa siis miettiä, ellei sinulla ole tietty ehdoton kaupunki, jossa haluat asua. Tämä on miettimisen arvoinen asia.

Hintaan vaikuttaminen käytännössä

Talon hintaan vaikuttaa käytännössä ensinnäkin talon muoto. Suorakaiteen muotoinen talo ei välttämättä ole kaikille se mieluisin vaihtoehto, mutta se on edullisin. Suorakaide on aina helpoin muoto rakentaa, kun ei tarvitse muotoilla erikokoisia erkkereitä ja kulmia. Mikäli haluat useamman kerroksen, maksaa niiden rakentaminen lisää. Yksikerroksinen talo on aina edullisin vaihtoehto. Talon materiaali vaikuttaa hintaan. Kivitalo on mahdollista rakentaa, mutta se ei ole niin edullinen kuin puurunko. Muita mahdollisia ratkaisuja on esimerkiksi tiiliverhoiltu puutalo, mutta siinä muuraus tuo edelleen lisää kustannuksia, sillä itse muuraustyö maksaa, materiaaleista puhumattakaan. Väliseinien materiaaleista kipsiseinät ovat edulliset ja helppo asentaa, ehkä jopa itse. Taloon tarvittavat ovet ja ikkunat kannattaa vertailla, sillä niiden hinta vaihtelee todella paljon. Lisäksi kannattaa varmistaa, että ne ovat laadukkaita, eivätkä vuoda lämmintä ilmaa ulos, sillä se vaikuttaa suoraan talon lämmityskustannuksiin. Tällöin lämpö voi mennä suoraan harakoille. Vielä emme ole maininneet edes sisustusta. Sisustuksen hinta voi vaihdella todella paljon eri kohteiden välillä. Maaleja ja laattoja myyvät monet eri yritykset, mutta kannattaako valita kalleinta vaihtoehtoa? Käykää vertailemassa eri myyjien hintoja, jotta saatte tuotteille parhaat hinnat. Vertailla kannattaa ehdottomasti myös keittiöitä ja kodinkoneita. Talon kustannukset nousevat sitä mukaa, mikäli valitaan joka alueella kallein vaihtoehto. Pitäkää edelleen kirjaa budjetista ja seurailkaa tilannetta. Mikäli budjetti on alittunut aiemmissa vaiheissa, voi olla, että budjettiin mahtuisi vielä jokin arvokkaampi vaihtoehto. Muistathan, ettei kallein tarkoita aina huippulaatua eikä halvin huonoa. Budjetissa pysymisen A ja O on kirjanpito ja seuranta. Budjetti ei pääse paukkumaan silloin, kun pidetään huolta, että materiaalit ostetaan budjetin puitteissa. Kannattaa tehdä alkuperäiset laskelmat mieluummin ylä- kuin alakanttiin. Näin varmistat, ettei epämieluisia yllätyksiä pääse syntymään. Kokeile halutessasi Rakentajan pikakustannuslaskuria.