Puutarhavajan nikkarointi

Puutarhavajan nikkarointi

Mikäli on niin onnekkaasti että omistaa piha-alueen, tulee väistämättä mieleen miten käytännöllinen pihavaja tai varasto on. Varastointitilaa on harvoin tarpeeksi ja kaikki pitkin nurkkia lojuvat kiinteistön ja pihan huoltoon tarkoitetut välineet olisi hyvä saada johonkin tarkoituksenmukaiseen paikkaan, jossa ne pysyvät järjestyksessä ja poissa sään armoilta.

Pihavaraston voi toki tilata valmiina, mikäli haluaa välttyä rakennusurakalta ja jos tarve on todella akuutti. Toisaalta valmiista vajoista ei välttämättä löydy juuri omia toiveita vastaavaa, ja tällöin saattaa ollakin hyvä vaihtoehto nikkaroida vaja itse. Kannattaa toki rekrytoida hommaan muutama kätevä apukäsi. Itse tekemällä vajasta voi suunnitella helposti omaan pihaan ja päärakennukseen sopivan. On helpompaa myös miettiä piirustukset sen mukaan, mikä vajan varsinainen käyttötarkoitus on. Joskus tilaa tarvitsee vain työkaluille, joskus taas tilaa on syytä olla myös puutarhakalusteille tai vaikka harrastusta  varten. Puutarhavaja voi toimia myös viherpeukalon tukikohtana johon voi rakentaa istutuspöydän ja säilyttää ruukkuja ja muuta tarpeellista. Vaja on myös hyvä suoja polkupyörille ja muille urheiluvälineille. Vajan tuleva sijainti on syytä miettiä huolella. Sen siirtäminen valmiina on melko työlästä. Vajan kokoa suunniteltaessa kannattaa huomioida myös miten suuren vajan saa rakentaa ilman suurempia lupa-ruljansseja. Noin yleensä 10m2 vajan saa rakentaa kun rakennusvalvontavirastolle toimittaa toimenpideilmoituksen, piirustukset sekä lainhuudon. Lupa irtoaa yleensä parissa viikossa. Vajaa suunniteltaessa tulee myös päättää tuleeko vajaan lämmitystä vai jääkö se kylmävarastoksi. Kummassakin tapauksessa vajaan voi olla hyvä ajatus asentaa eristys talvipakkasten varalle. Myös sähkön tarve tulee tuumia etukäteen. Käyttötarkoituksesta riippuen voi olla käytännöllistä asentaa sinne sähkövedot. Koskaan ei tiedä jos tarve tulee saada vajaan valoa tai vaikka jääkaappi/pakastin.

Rakennustyön runko

Vaikka vaja onkin rakennuskohteena melko pieni, sen rakentaminen noudattaa pääpiirteittäin samoja linjoja kuin mikä tahansa rakennusurakka. Oikeat työvälineet työvaiheittan kannattaa listata ja hankkia valmiiksi. Ensin tehdään maanrakennus- ja pohjatyöt. Seuraavaksi tehdään antura ja muu perustustyö. Lattian asennus ja rungon pystytys, kattotuolien rakentaminen ja aluskate. Näitä asennuksia seuraa vesikate, ulkoverhoilu, maalaus, oven ja ikkunoiden asennus, räystäät, syöksyputket, nurkka- ja peitelaudat. Käteviä rakennus ja asennusohjeita on tarjolla netissä, mutta kannattaa kuitenkin tehdä omia huomioita rakennusvaiheessa. Joskus valmiit ohjeet eivät täysin täsmää rakenteilla olevaan vajaan ja ne eivät välttämättä ole myöskään riittävän yksityiskohtaisia. Joten oma-aloitteisuus ja logiikka ovat rakennusvaiheessa tarpeen. Jos rakentaminen on tuttua hommaa, puutteellisistakin ohjeista selviää helpommin. Työvaiheitten järjestys on kaikessa rakentamisessa oleellista, joten nämä on syytä selvittää ennen aloitusta. Vajaan saattaa olla hyvä asentaa myös ramppi, etenkin jos siellä aikoo säilyttää painavia työkoneita joita ei yksin nostamalla saa vajaan sisään. Ramppi on kätevä siinäkin tapauksessa, mikäli vaja sijoittuu loivaan rinteeseen. Rampin ala-osaan on hyvä laittaa täytemaata sen verran että vältytään rampin ja maan väliseltä kynnykseltä.

Materiaalit

Rakennustyön runko

Kaikki rakentamiseen tarvittavat materiaalit kannataa miettiä budjettiin sopiviksi. Vajaan on turha tuhlata kalliita maaleja tai sitä premium lautaa, mutta ei ehkä kannata mennä aidan matalimmastakaan kohdasta. Semi-laadukkaillakin materiaaleilla saa lisättyä rakennuksen käyttöikää, kun maali ei hilseile heti ensimmäisen kesän jälkeen. Koska vaja on kelien armoilla jatkuvasti, materiaalien pitää olla säänkestäviä. Pintalaudoituksen huolellinen maalaus tai kyllästäminen on erittäin tärkeää, ihan samoin kuin minkä tahansa talon pintakäsittely, ja se kannattaa tehdä useaan otteeseen. Kattorakenteissa on huomioitava materiaali, paras valinta on joku suhteellisen helppo asennettava sekä katseen- ja säänkestävä.

Vajan rakennus kannattaa ajoittaa keväälle, armollisempien kelien aikaan. Sormet jäässä nikkaroiminen ei oikein maistu kenellekään. Ja muutenkin on kiva aloittaa tuleva kesäkausi niin että roinat saa nurkista omille paikoilleen kauniiseen uuteen piharakennukseen. Autotalliinkin tulee näin tilaa autolle.