Puumajan rakentaminen

Puumajan rakentaminen

Moni lapsi haaveilee ikiomasta puumajasta. Aikuiset muistelevat lapsuuttaan, kuinka rakensivat kavereiden kanssa majan puuhun.

Maja saatettiin rakentaa huterasti kepeistä ja pressuista tai sitten kunnon laudoista isän tai vaarin avustuksella. Majassa vietettiin aikaa tunteja ja joskus siellä jopa yövyttiin makuupussien ja eväiden kanssa. Kokosimme yhteen muutamia huomioon otettavia seikkoja, mikäli olet rakentamassa puumajaa. Puumaja voidaan rakentaa joko puuhun tai sille voidaan rakentaa omat jalat, jonka päällä se seisoo. Turvallisuus on puumajan tärkein huomioon otettava asia ja siksi onkin erittäin tärkeää, että runkona käytettävän puun kestävyys selvitetään ennen majan rakentamista. Jos puu on yhtään laho, puumaja ei tule siinä pysymään. Yksi turvallisuuden kannalta mietittävä asia on myös se, että lapset luultavasti tulevat pomppimaan puumajassa – halusit tai et. Tähän on varauduttava ja puumaja tulee tukea niin hyvin, ettei se huoju. Lattian kannattaa myös kestää aikuisen tai useamman lapsen yhteispainon. Näin voit huoletta päästää lapsesi kavereineen leikkimään puumajaan.

Hyvät materiaalit

Hyvän ja pitkäikäisen puumajan rakennus kannattaa heti kättelyssä alkaa tekemään kestävistä materiaaleista, jotta vahingot voitaisiin välttää. Tällaisia materiaaleja ovat kunnon lankut, joita saa ostettua kaikista puutavarakaupoista. Puu on hyvä, kestävä ja turvallinen materiaali ja käsitelty puu kestää vuosia missä tahansa säässä. Huterat ja homehtuneet laudat tai muovi voidaan unohtaa.Rakennusmateriaalien kustannuksessa voi saada selvää säästöä, kun materiaalit otetaan esimerkiksi terassin tai talon ylijäämämateriaaleista. Jos itselläsi ei ole tällaista materiaalia, saattaa asuinalueellasi tai -kunnassasi jollain olla ylimääräisiä lankkuja, joista haluavat päästä eroon. Seuraa esimerkiksi somen kirppisryhmiä. Monet ovat vain iloisia, ettei heidän tarvitse viedä ylijäämämateriaaleja kaatopaikalle.

Kiinnitykset kannattaa varmistaa kunnolla. Pultit ovat kestävä kiinnitysvaihtoehto. Voit luottaa, että ne kyllä pitävät osat paikoillaan vuosikausien ajan, eikä niiden hajoamisesta tai irtoamisesta ole huolta.

Ideoita

Ideoita

Oletko miettinyt, kuinka puumajaan pääsee sisälle? Sisäänkäyntitapoja voi olla vaikka minkälaisia. Puumajaan voi johtaa vaikka tikkaat, rappuset tai jos majan käyttäjät ovat kiipeilytaitoisia, on myös köysi loistava valinta! Sitäpaitsi kiipeäminen kehittää lasten taitoja. Mieti, minkäikäisiä kävijöitä majaa käyttää ja voivatko myös aikuiset käydä majassa. Majasta poistumiseen käy loistavasti vaikka liukumäki! Terassi on yksi hauska vaihtoehto, vaikkakin jokaisen oma valinta.

Mitä majan sisälle? Majaan ei välttämättä tarvita mitään. Jos maja on suhteellisen sateenkestävä, voi sinne viedä vaikka maton ja muita pehmusteita. Jos taas rakennat sateen- ja kaiken sään kestävän majan, voi majaan viedä lähes mitä tahansa. Kävijä varmasti arvostaa tyynyjä, patjoja tai muita pehmusteita. Jos tilaa riittää, voi mukaan mahtua myös pöytä ja pieni hylly esimerkiksi pelikortteja ja muita viihdykkeitä varten. Käytä mielikuvitustasi! Majan sisustusta voi myös vaihdella käytön mukaan. Lapsista on huisin hauskaa, jos puumajassa on oma postilaatikko!Puumajassa on mukava hengailla kavereiden kanssa, kuunnellen musiikkia. Sähköt voikin olla yksi hyvä vaihtoehto. Jos et halua tai pysty vetämään sähköjä puumajalle, voi lamput saada virtansa esimerkiksi aurinkokennoista ja mankka paristoista. Nykyään myydään myös ulkokäyttöön tarkoitettuja led-valosarjoja, jotka toimivat paristoilla. Tämä on hyvä tapa valaista puumaja.Voiko puumajan alle jäävää tilaa hyötykäyttää? Toki voi. Sinne voi ripustaa vaikkapa riippukeinun tai se voi toimia hyvänä eläinten suojana. Yksi vaihtoehto on rakentaa sinne lasten joma leikkitila. Ruohonleikkuun kannalta hyvä vaihtoehto olisi jättää koko tila tyhjäksi niin, että ruohonleikkurilla pääsee alueelle vaivatta. Ei muuta kuin rakentamaan!