Orgaaninen arkkitehtuuri

Orgaaninen arkkitehtuuri

Orgaaninen arkkitehtuuri sopii parhaiten luontoa rakastavalle, sillä siinä inspiraation lähteenä on käytetty elävää luontoa niin muotoihin kuin materiaaleihinkin.

Se on alunperin kehittynyt art nouveausta ja nykyään moni moderni arkkitehtuuri onkin saanut vaikutteita orgaanisen arkkitehtuurin periaatteista. Modernit rakennukset voidaan rakentaa esimerkiksi niin, että pylväät ja muut rakenteet eivät jää näkyviin. Moderneja rakennuksia voidaan rakentaa muihinkin muotoihin kuin perinteisesti kulmikkaiksi. Rakennuksissa voidaan käyttää esimerkiksi aaltoilevia tai pyöreitä muotoja. Ne muistuttavat enemmän luonnon omia muotoja kuin perinteiset neliskulmion malliset rakennukset.Orgaanisessa arkkitehtuurissa rakennus suunnitellaan sen luonnolliseen ympäristöön sopivaksi ja rakennus todella näyttää kuuluvan ympäristöön. Itse rakennuksen sisällä olevat tilat sulautuvat yhteen, luoden harmonisen ympäristön. Näin rakennuksen rakenne voi poiketa hyvin paljon perinteisistä tyyleistä. Orgaanisessa arkkitehtuurissa ihminen voi elää täysin luonnollisessa ympäristössä, luonnonmateriaalien tuodessa tietynlaista tunnelmaa ja kodikkuutta. Esimerkiksi seinät voidaan rakentaa luonnonkivistä, jolloin asukas ei tunne asuvansa betonitalossa, vaan nimenomaan luonnossa. Tässä arkkitehtuurityylissä voidaan kuitenkin käyttää muitakin materiaaleja, kunhan tunnelma ympäristöön sulautumisesta säilyy.

Kuuluisia rakennuksia

Yksi kuuluisimmista orgaanista arkkitehtuuria noudattavista rakennuksista on Pennsylvaniassa sijaitseva Frank Lloyd Wrightin suunnittelema Fallingwater. Rakennus valmistui vuonna 1939. Siinä luonto ja rakennus yhdistyvät toisiinsa saumattomasti ja rakennus näyttää kuuluvan luontoon. Rakennuksen läpi virtaa luonnollinen vesiputous ja rakennuksessa on käytetty luonnonkiviä. Wrightin periaate arkkitehtina oli se, ettei perinteisiä arkkitehtuurisia sääntöjä tarvitsisi käyttää, vaan rakennuksen tulisi niinsanotusti kasvaa suoraan ympäristöstään. Rakennuksen alkuperäiset asukkaat olisivat alunperin halunneet kauniin vesiputousnäköalan, mutta pettyivät huomatessaan, että talo olikin rakennettu putouksen päälle. Myöhemmin he kuitenkin rakastuivat taloon.Fallingwaterissa on mahdollista käydä vierailemassa, sillä siellä toimii nykyään kahvila ja museoliike. Tarkista paikan verkkosivuilta aukioloajat. Alueella pääsee kuitenkin käymään aukioloaikojen ulkopuolellakin.

Japanin Karuizawassa sijaitseva, ARTechnic architectsin suunnittelema, Shell muistuttaa nimensämukaisesti kuorta. Se on suunniteltu sulautumaan täydellisesti sitä ympäröivään luontoon, vaikka sen muoto ja valkoinen väri erottuukin selvästi. Rakennuksen tarkoituksena on yhtäaikainen olemassaolo: avaruusalusta muistuttava rakennus on harmoniassa ympäröivän metsän kanssa. Pyöreähkön rakennuksen keskellä kasvaa valtava kuusi, joka toimii rakennuksen keskipisteenä. Paikkaa ympäröivät komeat tammipuut. Shell sijaitsee reilun tunnin matkan päässä Tokiosta ja monet käyvätkin paikassa saadakseen uudenlaisen kokemuksen ja rentoutuakseen luonnon helmassa. Intian New Delhissä sijaitseva Lotus-temppeli on muodoltaan kukanmuotoinen. Luonto on siis läsnä myös tässäkin rakennuksessa. Se rakennettiin vuonna 1986. Temppeli on avoin kaikille, uskonnosta riippumatta. Halukkaat voivat siis vierailla temppelissä. Kengät riisutaan alueen ulkopuolella, kunnioittaen rakennusta. Rakennuksen loisteliaana materiaalina on käytetty Kreikan Penteli-vuoren valkoista marmoria. Moni muu kuuluisa monumentti on rakennettu tästä samasta marmorista. Sydneyn oopperatalo on modernin orgaanisen arkkitehtuurin esimerkki. Sen suunnitteli tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon. Rakennus on yksi maailman kauneimmista ja kuvatuimmista kohteista, eikä mikään ihme. Se on poikkeuksellinen koko maailmassa eikä noudata mitään perinteistä tyyliä. Se valittiin vuonna 2007 Unescon maailmanperintöluetteloon. Luetteloon pääsee maailman ainutlaatuisia ja merkittäviä kohteita, joiden olemassaoloa halutaan suojella. Rakennus on erittäin aktiivisessa käytössä ja siellä järjestetään jopa 2500 esitystä vuosittain ja katsojia kertyy vuodessa jopa n. 1,5 miljoonaa. Oopperatalolla pääsee vierailemaan myös opastetun kierroksen kautta. Kierrokset ovat suosittuja ja vuosittain vieraita onkin 200 000 opastetuilla kierroksilla ja yhteensä huimat 4 miljoonaa. Rakennus käsittää mm. konserttisalin, draamanäyttämön ja paljon muuta, joissa järjestetään kaikenlaisia esityksiä ja konsertteja. Rakennuksesta löytyy myös maailman suurimmat urut, joissa on yli 10 000 pilliä.