Mökin rakentaminen

Mökin rakentaminen

Mikä ihana ajatus – oma kesämökki kimmeltävän järven rannalla, ulkosaunalla ja grillillä. Vaiko sittenkin avara ja suuri huvila, jonne voi paeta arkea aina silloin kuin siltä tuntuu? Miksi et rakentaisi sellaista itse? Valmiita mökkejä on toki saatavilla, mutta silloin täytyy tyytyä jonkun muun suunnitteluun ja voit joutua tinkimään sinulle tärkeistä asioista. Suunnittelemalla ja rakentamalla oman mökkisi, varmistat, että se on juuri toiveidesi mukainen.

Ensin tulisi miettiä, mihin mökin haluaa rakentaa. Mökkiä varten tarvitaan tietenkin ensin tontti. Tontin suhteen kannattaa ehdottomasti suorittaa tarkkaa hintavertailua, sillä niiden hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttaa yleensä esimerkiksi lähellä oleva järvi ja palvelut. Yleensä lähellä kaupunkia sijaitsevat tontit ovat kalliimpia kuin kaukana asutuksesta olevat. Toisaalta mikäli toiveenasi on mökki kaukana kaupungin hälinästä, on onni puolellasi, sillä tällaiset tontit ovat yleensä edullisempia.Kun tontti on löytynyt, on aika suunnitella itse mökki. Onko mökin tarkoitus olla talviasuttava vai tuleeko se pelkästään kesäkäyttöön? Tässä on hurja ero käytännöllisyyden kannalta, sillä mökki on talvella lämmitettävä ja sen eristysten täytyy olla kunnossa, jotta lämpö ei karkaa. Lisäksi mökkiin tai huvilaan on mahdollista rakentaa lämpöä tuova tulisija. Nämä tuovat reilusti lisää rakennuskustannuksia, sillä rakennustyöt vastaavat lähes omakotitalon rakentamista. Mikäli kyseessä on kesämökki, riittää yölämmitykseen mahdollisesti pienempi kamiina.Mökeissä voi olla hurjasti eroja. Joillekin riittää pieni, vain keittiön, wc:n ja makuuhuoneen käsittävä mökki ilman vedentuloa, kun taas esimerkiksi isommille perheille parempi vaihtoehto olisi juoksevalla vedellä ja sähköllä varustettu useamman makuuhuoneen käsittävä mökki tai huvila. Kaikki riippuu täysin omista toiveistasi ja mökkeilyn luonteesta. Mikäli haluat mökkeillä perinteiseen, vanhaan tyyliin ilman mukavuuksia, tulee mökin rakennus huomattavasti halvemmaksi kuin kaikilla mukavuuksilla ja kodinkoneilla varustettu mökki. Monet suomalaisperheet viettävät kesän mökillä ja tällöin tarpeeseen tulevat esimerkiksi pyykinpesukone tai jopa tv. Tällöin täytyy ottaa huomioon kaikki tarvittavat vesi- ja sähkötyöt. Wc:tä mietittäessä voidaan valita joko mökkiin rakennettava, juoksevalla vedellä varustettu wc ja suihkutilat tai ulkohuussi, joka ei vaadi sähköä eikä vettä. Mieti omia tarpeitasi. Esimerkiksi pienen vauvan kanssa juokseva vesi voisi olla tarpeen, vaikka kätevä pärjää kyllä ilmankin. Kaikki tämä riippuu aivan omista toiveistasi ja tarpeistasi.

Mistä kustannukset syntyvät?

Mökin kustannukset muodostuvat monien asioiden yhteensummasta. Yksi kustannuksia nostattava tekijä on talvenaikainen lämmitys. Pelkkään kesäkäyttöön tarkoitettu mökki ei tarvitse talvella kovin kummoista lämmitystä, jos ollenkaan. Talven lämmitys voi järjestyä pelkällä takalla, kamiinalla tai yksi mahdollisuus on asentaa jopa lattialämmitys tai perinteiset lämpöpatterit. Toinen kustannuksia nostattava tekijä on mökin varustelutaso. Tarvitaanko mökkiin kalusteita, kuten kylmäkoneet, uuni, liesi, mikroaaltouuni tai lämminvesivaraaja? Veden tarve tulee myös miettiä. Onko tontilla kaivo, josta vesi voidaan hakea vai halutaanko mökille viedä vesi, jolloin suihkussa käyminen ja pesukoneen käyttö onnistuu. Lämmin vesi vaatii varaajan. Kaikki nämä ovat mietinnän arvoisia asioita. Toiset pärjäävät ilman, kun taas toiset ei voisi harkitakaan mökkiä ilman näitä. Lisäksi mökille voidaan tarvita tv:tä, jolloin antennille tulee tarvetta. Lisäksi on muita seikkoja, kuten ilmanvaihto, viemäröinti, ulkorakenteet ja pihatyöt.

Pienen kesämökin rakentaminen voi aluksi kuulostaa nopealta ja yksinkertaiselta työltä, mutta onko se sitä? Kaikki riippuu aivan edellämainituista seikoista. Mikäli sinulle jäi vielä kysymyksiä, joihin et saanut vastausta artikkelistamme, voit käydä lukemassa lisää esimerkiksi kustannusten syntymisestä Suomi Rakentaa -verkkosivuilta. Onnea rakennusprojektiisi!