Miten kasvattaa oma ruoka

Miten kasvattaa oma ruoka

Oman ruuan kasvattamisesta on tullut viime aikoina kasvava trendi, yhä useampi pyrkii kasvattamaan mahdollisimman paljon ruokaa itse, jolloin kaikkea ei aina tarvitse ostaa kaupasta. Se on ekologista ja varmistaa aina ruuan tuoreuden. Silloin voi olla sata prosenttisen varma, että ruuassa ei ole käytetty minkäänlaisia myrkkyjä ja ruoka on tuotettu täysin eettisesti. Kaiken ruuan tuottaminen ei kuitenkaan ole mahdollista ja se riippuukin hieman asuintilastaan. Esimerkiksi kerrostalon parvekkeella ei ole mahdollista viljellä niin paljoa asioita, kun taas omakotitalon pihalla tai esimerkiksi pikkutilalla. Kerrostalon parvekkeella on mahdollista viljellä muutamaa erilaista vihannesta, kun pien maatilalla on mahdollista hankkia jopa omat kanat tekemään kananmunia ja vuohet tuottamaan maitoa. Tällöin kaupassa ei tarvitse käydä oikeastaan koskaan, nimittäin kaikki tarvittava tulee omasta takapihasta.

Vinkit oman ruuan kasvattamiseen

Vinkit oman ruuan kasvattamiseen

Oli tila sitten mikä tahansa, on oman ruuan kasvattaminen jokaisessa paikassa ainakin osittain mahdollista. Vaikka kerrostalossa ei pystyisikään kasvattamaan omia kanoja ja lehmiä, on siellä mahdollista kasvattaa omia vihanneksia, yrttejä ja mausteita. Tässä artikkelissa annammekin hieman vinkkejä siihen, että miten oman ruuan saa kasvatettua ja mitä siinä kannattaa ottaa huomioon. Ruuan kasvattamisessa ei tarvitse olla mikään syntyperäinen viherpeukalo, vaan voi kömpelökin puutarhuri onnistua ohjeita noudattamalla. Parempaa lähiruokaa ei ole nimittäin mahdollista saada, kuin lähiruokaa juuri omalta pihalta. Näillä vinkeillä kuitenkin varmasti onnistuu kasvattamaan oman ruuan.

Muista aina käyttää uutta multaa taimien istuttamiseen. Vanha multa ei sisällä enää niin paljoa ravinteita kuin uusi, nimittäin viimevuotiset kasvit ovat jo kerinneet ottaa mullasta kaikki tärkeimmät ravinteet itselleen. Muista myös käyttää oikeaa multaa oikeaan istutukseen. Tämä tarkoittaa että siementen istutukseen olisi hyvä käyttää kylvömultaa ja taimien taas taimimultaa. Ruukkuja taas voi käyttää vuodesta toiseen, mutta ne on tärkeä puhdistaa kunnolla. Käytä puhdistukseen kuumaa vettä ja desinfioi ne vielä lopuksi. Tällöin vanhan kasvi taimipolte ei pilaa uutta hennompaa siementaimea. Muista miettiä tilasi resurssit, ennen kaikkien taimien hankkimista. Muista myös pysyä kohtuudessa siementen kanssa. Istuta kotiisi vain niin paljon kasveja, kuin ikkunalaudoille ja puutarhaan mahtuu. Jos kasvit on istutettu liian tiheään, alkavat ne kilpailla tilasta, jolloin niiden kasvu häiriintyy. Kun kasveilla on tarpeeksi tilaa ja ravinteita, joista ei tarvitse kilpailla, kasvavat ne vahvoiksi. Tällöin kasvilla on voimia tuottaa mahdollisimman paljon vihanneksia. Tärkein asia kasvatuksessa varmasti on ravinteiden antaminen. Muista antaa kasveille riittävästi ravinteita, jotta ne pystyvät kasvamaan suuriksi ja vahvoiksi. Lannoittamisen voi aloittaa heti sen jälkeen, kun mullan ravinteet on käytetty kasvien alkukasvuun. Tällöin kasvit ovat jo juurtuneet hieman, joten he tarvitsevat entistä enemmän ravinteita. Tämän voi oikeastaan aloittaa heti kun taimet on siirretty ulos oikealle kasvipaikalleen. Kaikki kasvit tarvitsevat eri määriä lannoitteita kasvatukseen, joten on tärkeä tutustua kasveihinsa ja niiden lannoitetarpeisiin kunnolla. Usein kasveille riittää pelkkä maahan sekoitettu lannoite, mutta osa kasveista vaatii hieman enemmän. Tällöin lannoitetta voi laittaa kasteluveden mukaan.

Muista pitää rikkaruohoista huolta, eli kytkeä ne pois häiritsemästä vihannesten kasvua. Ne nimittäin kilpailet kasvien kanssa ravinteista, valosta ja vedestä. Tämä vaikuttaa negatiivisesti itse vihanneksen kasvuun. Rikkaruohojen lisäksi taimia kuitenkin usein myös vaivaa erilaiset tuholaiseläimet. Tuholaiseläimistä voi aluksi yrittää päästä luonnollisilla keinoilla. Säännöllinen veden suihkuttelu ja riittävä ravinteiden antaminen auttaa kasvia vastustamaan tuholaiseläimiä itse, jolloin sen vastustuskyky erilaisia tauteja vastaan on myös suurempi.