Mitä Mukaan Iglun Rakentamiseen

Mitä Mukaan Iglun Rakentamiseen

Iglua ei ole tarkoitus rakentaa suojasäässä vaan silloin kun lumi on kovaa ja ulkona on pakkasta.

Näin saadaan todellinen iglu aikaiseksi. Suojasäässä rakennettaessa puhutaankin enemmänkin lumilinnasta, joka ei ole sama asia. Varaa iglun rakentamiseen ainakin kolme tuntia, jos ei enempääkin, se ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin rakennelma. Se mitä tarvitsen iglun rakentamiseen, on lapio, saha ja mahdollisesti pienempi kuviosaha tai puukko sekä jonkinlainen viidakkoveitsi tai vesuri tai raudan pala. Hyvät ja kestävät vaatteet ovat tärkeät. Iglun rakennus on fyysistä työtä ja siksi nesteytys ja tauot ovat usein paikallaan. Jos tarkoitus on yöpyä iglussa, muistathan ottaa vara vaatetuksen mukaan sen varalle, että rakennusvaiheen vaatetus kastuu.

Vinkkejä

Se mihin iglu rakennetaan, on tärkeää mitoittaa oikein, sillä paksua lunta tarvitaan ainakin noin 30 neliömetrin alueelta. Pehmeä metsä lumi ei useinkaan ole tarpeeksi paksua vaan tarvitaan vaikkapa aurattua ja lingottua lunta. Iglun voi ihan hyvin rakentaa siis vaikka takapihalle, josta tienvarrelle aurattua lunta on helppo käyttää hyväksi sen rakentamisessa. Puoliympyrän muotoinen iglu on vaikeampi tehdä kuin kartion mallinen. Paras muoto aloittelijalle on sellainen kuin on myös kananmunan muoto. Puolipyöreä iglu voi olla vaikeahko saada pysymään kasassa kunnolla, jos kokemusta rakentamisesta ei aikaisemmin ole. Mitä kuivemmasta lumesta iglu voidaan rakentaa, sen lämpimämpi sisällä on. Jos lumi mitä käytetään, on huokoista ja sisältää paljon vettä kuten suojasäässä tai muotin avulla rakennetussa iglussa, on siellä kylmempi ja kosteampi sisällä. Joten paras sää rakentaa kestävä ja kuiva sekä lämpimämpi iglu on todellakin pakkasessa, vaikka voisi uskoa asian olevan juuri päin vastainen. Jos lumi ei ole tarpeeksi paksua ja tiivistä sahattavaksi, sitä voidaan kasata edellisenä päivänä lapiolla ja auralla ja talloa taikka hakata lapiolla tiiviimmäksi ja käyttää siten seuraavana päivänä. Saman päivän aikana lumi tuskin tiivistyy tarpeeksi ja siksi tällaisessa tilanteessa iglun rakentaminen siirtyy päivällä eteenpäin. Älä siis retkeile pelkästään iglun rakentamisen toivossa vaan pyri kuitenkin aina hankkimaan toinen mahdollinen yöpymiskohde varmuuden vuoksi.

Hengitys ilma on tärkeässä roolissa

Kynttilä on oivallinen apuväline iglussa. Jos se sammuu, se kertoo siitä, että happea hengitysilmassa ei ole tarpeeksi ja, että tilaan pitää saada lisää happirikasta ilmaa. Pidä siis kynttilä jatkuvasti päällä iglussa siellä ollessasi. Oven aukon voi tarvittaessa peittää ohuella kankaalla, mutta muista, että ilman pitää kuitenkin kulkea ja tästä syystä oviaukkoa ei saa tukkia kokonaan. Happireikä katossa kannattaa varmistaa sellaiseksi, että se ei pääse höyrystyvän hengitysilman takia jäätymään umpeen. Sisällä kannattaa pitää sitä varten puukkoa tai muuta terävää esinettä, jotta uusi hengitysreikä voidaan puhkoa edellisen umpeutuessa.

Mukavuus retkeilyyn

Koita pitää iglu sisältä mahdollisimman kuivana ja älä vie sinne muun muassa märkiä vaatteita. Pidä keittimet ja muut höyrystämistä edesauttavat välineet myös sen ulkopuolella. Varmista pohjan eristyvyys ja eristä se esimerkiksi kuusen oksilla, jonka päälle voit asetella foliopressun tai lämpöä eristävän kankaan, jonka päälle on hyvä laittaa alusta nukkumiseen. Mitä paremmin saat eristettyä lumisen pohjan ja kehosi toisistaan, sen mukavampi siellä on yöpyä. Iglu on hyvä rakentaa esimerkiksi hieman loivaan alamäkeen, jolloin sen kulkuaukko saadaan alemmaksi kuin itse oleskelutila, silloin lämpö ei karaa niin helposti ja hiilidioksidi saadaan ulos.