Leikkimökki, pihan piristys ja piilopaikka

Leikkimökki, pihan piristys ja piilopaikka

Leikkimökki muuntautuu aika moneksi, ja vain mielikuvitus on rajana kun tätä hauskaa pienrakennusta lähdetään suunnittelemaan. Ajatus on tässä tärkeintä, sillä leikkimökin rakenne ei ole samalla lailla rajoitettu ja luvanvarainen kuin muut rakennukset. Tietenkin mökin tulee olla turvallinen ja kaunis katsella, sekä ennen kaikkea hauska ja viihdyttävä.

Leikkimökin rakentamiseen tarvitaan melko vähän tarvikkeita ja työkaluja. Mökin voi nikkaroida pelkällä sahalla ja akkukoneella, muutama naula ja ruuvi vielä tähän mukaan ja kasa lautoja. Värimaailmaan saavat mökin tulevat “asukkaat” itse vaikuttaa. Alkuun pääsee helposti poimimalla tarpeelliset vinkit vaikka netistä, ellei aiempaa rakennuskokemusta ole. Leikkimökin voi rakentaa myös yhden miehen tai naisen joukkueella aika helposti. Leikkimökin rakentaminen ei myöskään ole mitenkään kallista. Osan materiaaleista voi korvata kierrätystavaralla. Leikkimökki voi olla minkä mallinen tahansa. Sen voi rakentaa maahan tai vaikka tolppien päälle, jolloin siihen saadaan lisättyä näköala elementti, ja samalla tehdään muutama naapuri kateelliseksi. Lapset voivat helposti olla mukana rakennusprojektissa. Helpoin on varmasti tehdä leikkimökistä kolmion muotoinen maassa oleva rakennelma, niin sanottu A-talo. Eikä talon muotoinen mökkikään ole vaikea projekti. Leikkimökki on kuitenkin hyvä rakentaa sellaiseksi, että sitä on helppo liikutella tarpeen mukaan.

Maja puussa

Maja puussa

Monen lapsen toiveessa on luonnollisesti joku kiva ja jännittävä piilopaikka poissa aikuisten maailmasta. Tässä kohtaa toivelistan kärjessä on ehdottomasti puumaja. Tämä projekti on kuitenkin sellainen että se vaatii aikuisen taitoja tehdä siitä tarpeeksi kestävä ja turvallinen. Puumajan rakentaminen ei ole lainkaan vaikeaa ja sopii tehtäväksi porukalla, jossa lapsetkin saavat olla mukana. Majan rakentaminen aloitetaan sopivan puun valitsemisella. Sen pitää olla tarpeeksi tanakka ja paksu, eikä se saa taipua yhtään, sillä maja tuetaan suoraan puunrunkoon. Lattiarakenteen pitää kestää majassa pomppimista ja lasten painoa. Lankkupohja kiinnitetään puuhun pulteilla ja tuetaan alapuolelta vinotuilla. Tällöin saadaan aikaiseksi tarpeeksi vankka pohja, jolle on hyvä rakentaa varsinainen maja. Puumajan rakentamisen seuraava vaihe on lattian kasaaminen. Lattialautojen väliin jätetään raot jotta vesi ei keräänny majaan. Seiniin tulee lomalaudoitus joka on ylhäältä kiinni koolauksessa ja alhaalta majanpohjassa. Katto kannattaa tehdä lankuista ja limitetään niin että vesi valuu alaspäin. Maja kannattaa maalata ainakin pariin otteeseen. Puumajasta tulee varmasti kulmakunnan suosikki jemma ja on muutenkin hauska lisä pihapiiriin. Leikkimökkiin tai puumajaan voi myös laittaa ikkunat. Niihin voi käyttää vaikka kierrätyspaikoista saatavia vanhoja lasiruutuja ja ikkunanpokia. Näitä löytyy aika helposti ja ne tuovat kivan lisän mökin ulkonäköön ja niiden kautta myös mökin tai majan sisälle saadaan valoa. On oikeastaan ihan itsestä kiinni miten monimutkaisen mökistä tai majasta haluaa rakentaa. Mökkiin voi lisätä pienen savupiipun, pieniä hauskoja yksityiskohtia, kukka-amppeleita, pieniä huonekaluja sisälle, mattoja tai vaikka verhot. Puumajaan voi laittaa vaikka köyden jota pitkin majaan pääsee kiipeämään tai vaikka liukumäen jota pitkin alas pääsee hujauksessa. Kunhan vain ottaa ne turvallisuusasiat huomioon niin mielikuvitusta voi käyttää aika vapaasti. Puumajan tai leikkimökin voi rakentaa jotain hauskaa teemaa mukaillen, vaikka merirosvolaivaksi, linnaksi tai viidakkomajaksi.

Puumajaa ei kannata rakentaa liian korkealle, 2,5-3 metriä on aika ideaalinen korkeus. Tällöin puumaja tuntuu vielä tarpeeksi jännittävältä, mutta on kuitenkin turvallisella korkeudella. Leikkimökin tai puumajan rakentaminen on melko täydellinen tee-se-itse projekti. Se on tavattoman hauskaa ja lopputulos on vain itsestä kiinni, ja ehkä pienistä apureistakin.