Kompakti taloratkaisu

Kompakti taloratkaisu

Suomessa ollaan viime aikoina havahduttu miettimään, mihin suurta taloa oikeastaan tarvitaan. Liikaa neliöitä on turha rakentaa, sillä ihminen pärjää pienemmälläkin tilalla.

Lisäksi suuremman talon rakentaminen vie enemmän rakennusmateriaaleja, jolloin rakentaminen on kalliimpaa. Suuren talon rakentaminen juontaa juurensa siitä, että taloissa haluttiin aikoinaan viettää paljon aikaa ja tästä syystä niistä tehtiin tilavia. Nykyään kuitenkin ulkona liikkuminen ja muutenkin terveellinen liikunta on yhä useamman elämäntapa ja aikaa vietetään paljon kodin ulkopuolella. Tällöin ylimääräiset neliöt ovat turhia.Mutta millaisia ratkaisuja kompaktissa talossa voidaan käyttää? Pieneen tilaan täytyy mahduttaa enemmän eri asioita eikä kaikelle tarvitse olla enää omaa huonetta. Usein esimerkiksi keittiö ja olohuone on voitu yhdistää samaan tilaan ja lapset voivat jakaa huoneensa. Lisäksi monet asiat voidaan sijoittaa esimerkiksi päällekkäin. Nykyään keittiötkin on usein suunniteltu niin, että esimerkiksi uuni ja mikro saattavat olla päällekkäin ja näin ne mahtuvat yhdessä paljon pienempään tilaan. Pienessä talossa pesukone saattaa olla kylpyhuoneen ja vessan kanssa samassa tilassa ja kodinhoitohuonetta ei välttämättä ole lainkaan. Silityslaudan saa piilotettua keittiön kaapistoihin ja pyykinkuivatustelineet tai -narut saadaan esimerkiksi suihku- tai muuhun huoneeseen. Mitä hyötyjä pienestä kodista voi olla? Ensinnäkin koko vaikuttaa lämmityskuluihin. Pienen talon lämmitys sähköllä maksaa huomattavasti vähemmän kuin suuren talon. Lisäksi takka lämmittää pienemmän talon huomattavasti nopeammin lämmön levitessä koko taloon nopeasti. Kesällä taas mahdollinen ilmalämpöpumppu viilentää pienen talon nopeammin, pienemmillä kuluilla. Lisäksi pienen talon siivous sujuu arjessa ripeämmin. 200-neliöisessä talossa lattiaa riittää pestäväksi monta kertaa enemmän kuin esimerkiksi 60 neliön kokoisessa pientalossa. Ja jos mietitään esimerkiksi vuoden aikana imurointiin kulutettua aikaa ja sähköä, on ero huomattava suuren ja pienen talon välillä. Lisäksi pienet talot alkavat olla jo muotia ja yhä useampi valitsee pienen talon suuren lukaalin sijaan. Ehkäpä olemme havahtuneet suureen siivousmäärään tai sähkölaskun suuruuteen? Oli miten oli, kompakti on kätevä ratkaisu monessa mielessä.

Talovalmistajien valmiit kompaktit ratkaisut

Kompakteja valmistaloja myyvät useat suomalaiset talovalmistajat. Erikokoisia vaihtoehtoja siis löytyy valmistaloistakin eikä ole pakko valita liian suurta kokonaisuutta. Esimerkiksi Jukkatalon valikoimiin kuuluu 67-neliöinen, perinteistä rintamamiestaloa muistuttava omakotitalo. Omatalo tarjoaa valikoimassaan kahden makuuhuoneen 59-neliöistä taloa. Makuuhuoneiden määrästä ei siis tarvitse välttämättä tinkiä, vaan niitä mahtuu pieneen taloon enemmän kuin vain yksi kappale. Kastellin Kaarna-malli on kooltaan 69 neliötä ja Kannustalon Lato-niminen talomalli 57,5 neliötä. Pieniä ja kompakteja talomalleja ei siis ole unohdettu eivätkä ne ole missään tapauksessa jääneet suurten ja avaroiden talojen varjoon. Pientä taloa toivovat asiakkaat otetaan hyvin huomioon.

Mikäli itselle sopivaa kompaktia valmistaloa ei ole saatavilla, voi sellaisen rakentaa myös itse. Suomessa pienin sallittu asuinhuoneen koko on 7 neliötä. Talon suunnitteluun voi ottaa avuksi arkkitehdin tai talosuunnittelijan. Monesti ulkopuoliselta henkilöltä voi saada erittäin hyviä vinkkejä tilan säästämiseksi. Nykyään taloissa on suuret olohuoneet ja isot eteisaulat, joita pienentämällä saa jo rutkasti pois turhia neliöitä. Eteisen voi mahdollisuuksien mukaan poistaa kokonaan ja sisäänkäynti voi tulla suoraan olohuoneeseen. Toki täytyy harkita, onko tämä juuri sinun kodissasi käytännöllistä. Keittiökaapeista voi myös tinkiä. Tarvitsetko tasoa vai jäisikö mahdollisesti osa tasosta käyttämättä? Mikroaaltouunin saa sijoitettua keittiössä ylös niin, ettei se vie tasotilaa. Kannattaa keskustella suunnittelijan kanssa ja kertoa omat toiveensa rohkeasti, niin kaikki toiveesi otetaan huomioon. Onhan kyseessä kuitenkin oma asuintalosi ja sinun on tarkoitus viihtyä siellä.