Kestävää talonrakennusta

Oma koti – monen unelma ja elämäntavoite. Jotkut suunnittelevat omaa kotiaan jo lapsesta saakka, toisille se tuntuu kaukaiselta haaveelta vielä aikuisenakin. Kun lopulta saa mahdollisuuden rakentaa oman kodin, tulevat silloin esille monet muut kysymykset.

Koti ei ole enää vain neljä seinää ja katto, jossa toivoo olevan talvella lämmin. Koti edustaa perheen arvoja ja elämäntapaa, sekä sen tulisi noudattaa niitä itse. Kodin suunnittelussa pystyy ottamaan huomiota niitä asioita, jotka ovat itselleen tärkeitä ja talonrakennuksessa nimenomaan se suunnittelu tekee pelkästä talosta kodin.

Omassa talossa pystyy tekemään erilaisia ratkaisuja, jotka tekevät perheen elämästä parempaa ja nostavat muutenkin elämänlaatua. Talonrakennus ei ole helppo projekti, mutta ammattitaitoisen tiimin kanssa siitä voi tulla hieno projekti ja lopputuloksesta voi olla ylpeä.

Kestävä talonrakennus on nykyaikainen tapa ajatella oman kodin rakentamista. Kestävällä talonrakennuksella tarkoitetaan sitä, että rakennettavassa talossa otetaan huomioon se, että talo olisi mahdollisimman toimiva ja tehokas. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan se voisi olla jopa melko omavarainen.

On muutamia perusasioita, joiden avulla talosta pystyy saamaan kestävän. Kestävyys ei tosiaan tarkoita vain sitä, että talo on pystyssä vielä sadankin vuoden päästä, vaan myös sitä, että se rakennetaan kestävällä ajattelumallilla. Käytetyt materiaalit eivät kuormita ympäristöä ja itse talokaan ei kuormita ympäristöä.

Kestävän talon rakentaminen ei tarkoita sitä, että kaiken pitää olla puuta ja sammalta, sekä muovia ei saisi käyttää. Kestävässä ajattelumallissa tulisi miettiä niitä suuria kokonaisratkaisuja, jotka tekevät rakennetusta omakotitalosta myös laadukkaan ja mukavan paikan asua.

Kestävää talonrakennusta

Ympäristö huomioon

Kun sanomme, että kestävässä talonrakennuksessa tulee ottaa ympäristö huomioon, ei kyse ole tosiaan siitä, että nyt pitäisi rakentaa talo, joka ei pistä naapurustossa silmään. Ulkoasu on lähes toissijainen. Se tietysti kiinnostaa Rakennusvirastoa, mutta kestävyys pohjautuu siihen koko ajatteluun, miten talo on rakennettu.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi niinkin yksinkertaista asiaa, kuin sähkö ja vesi. Miten talon sähkö- ja vesiratkaisut on hoidettu? Onko talossa käytetyt vesiratkaisut sellaisia, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän vettä? Lisäksi voisi miettiä sitä, miten sähköasiat on ratkaistu.

Monet haluavat ottaa käyttöön vaihtoehtoisia sähköntuotannossa ja tämähän sopii kestävään ajatteluun hienosti. Aurinkopaneeleista saa nykyään muotoiltua hienoja kokonaisuuksia, jotka eivät pistä silmään, sopivat ympäristöönkin ja oikeastaan pitkällä tähtäimellä säästävät rahaa.

Lisäksi voidaan miettiä asiaa todella paikallisesti. Oletko ottanut huomioon esimerkiksi sen, millaisia kukkia, puita tai pensaita istutat pihallesi? Tiesitkö, että valitsemalla tietynlaisia kasveja voit edesauttaa ympäristön luonnollista kiertokulkua, sekä tarjota elintärkeille ötököille kodin?

Vaikka et olisikaan ötököiden ystävä, ainakin mehiläisten ystävä kannattaa olla. Mehiläiset pitävät meidänkin elämäämme yllä ja varmistamalla, että niillä on tarpeeksi kukkia, joista saa mettä, voit varmistaa sen, että pihasi pysyy kauniina pitkään. Ideaalitilanteessahan sinun tulisi huolehtia pihastasi mahdollisimman vähän ja luonto huolehtii siitä puolestasi.

Kestävässä ajattelussa kannattaa myös miettiä sitä, että halvin ratkaisu ei aina ole välttämättä se paras. Se saattaa joskus olla, mutta mikäli pitää aina automaattisesti edullisinta vaihtoehtoa tärkeimpänä, saattaa joutua ikäviin yllätyksiin. Parasta kestävässä talonrakennuksessa olisi se, että taloa jouduttaisiin korjaamaan mahdollisimman vähän.

On selkeää, että korjauksia tulee ja vahinkojakin sattuu, mutta lähtökohtaisesti talon voisi suunnitella niin, että se kestää kovempaakin käyttöä. Onneksi Suomessa rakennusvaatimuksetkin ovat melko kovat, joten kovin huonolaatuista omakotitaloa ei pystyisikään rakentamaan.

Kestävä talonrakennus ei ole rakettitiedettä, joka sopii vain joillekin, vaan sen tulisikin olla lähes kaiken rakentamisen lähtökohta. Nykyteknologia mahdollistaa jo hienoja asioita, joten niistä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Onnea talonrakennukseen!