Kerrostaloasumisen hyödyt omakotitaloon verrattuna

Kerrostaloasumisen hyödyt omakotitaloon verrattuna

Monet ihmiset valitsevat omakotitalon kerrostaloasunnon sijasta, mutta toiset taas haluavat hyödyntää kerrostaloasumisen edut talon sijasta. Molemmilla asumismuodoilla on tietenkin omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuu suurimmaksi osaksi omista mieltymyksistä ja muista vaikuttavista tekijöistä. Tässä artikkelissa käydään läpi asunnossa ja talossa asumisen hyviä ja huonoja puolia.

Valinta talon ja asunnon välillä on monimutkainen. Yksi kiinteistön omistamisen haasteista on jatkuvat ongelmat ja niiden liittyminen siihen, kuinka paljon rahaa tarvitset omillasi elämiseen. Suuret ja elegantit talot ovat erittäin epäkäytännöllisiä ylläpidon kannalta – vaikka vain vuokraisit taloa, olet silti vastuussa ongelmien korjaamisesta tai remonttimiesten hankkimisesta säännöllisesti.

Asunnot ovat huolettomampia

Asunnot taas vapauttavat sinut monista taloon liittyvistä huolista. Jos haluat tietää, kuinka paljon kerrostaloasuminen maksaa, vastaus on varmasti vähemmän kuin talon kustannukset. Toisin kuin omakotitaloissa, moderneissa asuntokomplekseissa on tietynlaisia käytännöllisyyksiä, kuten kauppoja, kuntosaleja, uima-altaita, puutarhoja, pyykkipalveluita ja jatkuva turvallisuusvartiointi. Asunnossa elämisen hyödyt ovat monenkirjavia.

Nämä kaikki saa tietysti myös omakotitaloon, mutta kustannukset olisivat merkittävästi suuremmat. Riippumatta asunnon hinnasta kulut ovat lähes aina edullisemmat kuin omakotitalossa. Itse asiassa pienemmät kustannukset ovat yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset ylipäätään valitsevat kerrostaloasumisen. Myös asuntojen kysyntä on nousussa, koska niitä on helpompaa vuokrata eteenpäin.

Rakennuksen tai talon sijainti on oleellinen tekijä, joka vaikuttaa merkittävästi rakennuksen arvoon ja asuntojen yleisiin kustannuksiin. Kaikki haluaisivat elää luksusasunnossa hyvällä seudulla ilman rikollisuutta tai vähintään löytää paikan kaupungista läheltä työpaikkaansa. Asuntokompleksien suhteen houkuttelevien sijaintien tarjoamiseen liittyy tietenkin vähemmän ongelmia kuin omakotitalojen kohdalla. Tämä tarkoittaa, että ostaessasi asunnon, ostat loistavan sijainnin järkevään hintaan ja yleensä järkevin asuinkustannuksin.

Palvelut lähellä

Kerrostaloasunnot sijaitsevat yleensä keskustassa lähellä kaikkia tarvittavia palveluita, ostoskeskuksia, virastoja ja muuta. Keskustassa sijaitseva asunto tarkoittaa, että olet vain kävelymatkan päässä täyttääksesi yllättävätkin tarpeesi. Jos sinulla ei vielä ole asuntoa, kannattaa alkaa säästää rahaa keskusta-asuntoa varten, sillä se on varmasti hintansa arvoinen.

Hyvä elämäntyyli on oleellinen hyöty kerrostaloasumisessa ja se on yksi merkitsevimmistä eduista. Moderniin kaupunkikortteliin muuttaminen parantaa merkittävästi vapaa-ajanviettoaktiviteettien määrää ja laatua, olet lähelle teattereita, elokuvateattereita, urheilukeskuksia ja baareja. Keskustassa asuminen on merkittävästi erilaista kuin lähiöissä eläminen, missä ihmisillä ei ole välttämättä muita aktiviteetteja kuin kahvin juominen naapureiden kanssa.

Urbaani elämäntyyli on lähiöelämän tarjoaman rauhan uhraamisen arvoista ja alkaa tuntua nopeasti luontevalta toiminnalta. Opit kohtelemaan julkisia tiloja kotisi laajennuksena, paikallisista puistoista tulee henkilökohtaisia puutarhojasi ja suosikkikahvilasi tuntuu yhtä mukavalta kuin oma olohuoneesi. Kaikki nämä täytyy huomioida laskelmissa miettiessäsi budjettia ensiasuntosi ostamiselle.

Nykyaikaiseen kerrostaloon sisään meneminen voi olla melko monimutkaista, kun vastassa on useita ovia. Ensin pääovi alhaalla, sitten vielä ovi kerrokseen ja lopulta asuntoon. Keskitasoisen asunnon kustannuksista riippumatta turvallisuuden täytyy olla ensisijaisen tärkeää. Tämä tarkoittaa, että murtovarkaiden on hankalaa päästä asuntoosi, varsinkin jos asunnossasi on hälytys- tai turvajärjestelmä. Yleensä kerroksessa on vähintään kaksi tai useampia asuntoja, joten murtovarkaiden on hankalaa viedä suuria esineitä asunnostasi. Jos he saavat kuljetettua television etuovelle, joku naapuri on todennäköisesti todistamassa asiaa. Lisäksi suurissa asuntokomplekseissa on yleensä turvana aidatut pihat tai joskus jopa vartijat tarkkailemassa aluetta ja asuntoihin liikkuvia ihmisiä. Vastaavanlaisten turvajärjestelmien asentaminen omakotitaloon olisi paljon kalliimpaa, sillä tällöin kukaan ei ole jakamassa kustannuksia. Jälleen yksi kustannushyöty.

Asunnon koko vaikuttaa taloudellisuuteen

Asuntojen kokoja ajatellen maksat todennäköisesti vähemmän vedestä, lämmityksestä tai sähköstä. Asuntoihin saattaa liittyä ylimääräisiä maksuja esimerkiksi kiinteistönhuollosta tai ruohon leikkaamisesta, mutta yhteensä asunnossa elämisen kulut ovat silti alhaisemmat kuin kaikkien huoltovälineiden hankkiminen omakotitaloon.

Kerrostalossa asuminen voi tarjota myös loistavan sosiaalisen näkökulman. Lähiöistä ja maaseudulta tuttu yhteisöllisyys on läsnä myös kerrostaloissa, joten voit luoda todennäköisesti elämänpituisia ihmissuhteita tai tuttavuuksia. Näin ollen kerrostaloasuntoon muuttamisessa on myös sosiaalisia hyötyjä. Kun asut kerrostaloasunnossa, sinun täytyy hyväksyä ajatus, että sinua ympäröivä tila on ainoa käytössäsi oleva tila.

Tilojen tarve asunnossa riippuu tietenkin asujien määrästä sekä muista tarpeista. Suurelle lapsiperheelle omakotitalo soveltuu paremmin, koska siihen mahtuu useampia makuuhuoneita ja kylpyhuoneita, kodinhoitohuone ja harrastetiloja. Itse asun mieluummin kerrostaloasunnossa, koska tarvitsen vain yhden makuuhuoneen, kylpyhuoneen ja keittiön. En tarvitse erillistä tilaa harrastamiseen, sillä siihen tarkoitukseen riittää tietokoneeni, jolla katselen elokuvia Viaplayn kautta, täytän sudokuja Älypäässä tai pelaan pelejä Pelikoneessa tai Pokerstarsilla. Kaupungissa asuessa harrastetiloja muihin tarkoitukseen löytyy joka nurkalta.

Asunnon koko johtaa myös vähempien resurssien käyttämiseen esimerkiksi sähkön ja veden suhteen. Tämä näkyy varsinkin lämmitys- ja ilmastointikuluissa, joissa naapureidesi lämmitystottumukset voivat hyödyntää sinua. Jos esimerkiksi jaat seinän perheen kanssa, joka pitää asuntonsa erityisen lämpimänä, voit säästää lämmityskuluissa ja maksuissa. Loppujen lopuksi kestävyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joita rakennuttajat pohtivat rakentaessaan asuinkerrostaloja, ja se on hyvin tärkeä kerrostaloasumisen etu.

Vähemmän siivottavaa

Omakotitalosta kerrostaloasuntoon muuttavat siivouksesta huolehtivat henkilöt ilahtuvat muutosta varmasti. Asunnot ovat pienempiä ja vaativat vähemmän siivoamista, mikä tarkoittaa, että voit käyttää enemmän energiaasi johonkinkin viihdyttävämpään toimintaan, kuten esimerkiksi kuntosalilla käymiseen. Tämä päivittäinen ylläpitonäkökulma sisältyy myös edullisempiin asumiskuluihin.

Asuinpaikan valitseminen ja varsinkin tavoitettavissa olevan asunnon arvon arviointi on aina tiukasti yhteydessä persoonallisuuteesi. Kerrostaloasunnot voivat sopia joillekin ihmisille, mutta olla vastaavasti ongelmallisia muille. Jokaisessa tilassa on omistajan oikeudet ja velvollisuudet, joten sinun tulevana kodin ostajana kannattaa laatia lista eduista ja haitoista ja vertailla sitten niitä nykyisiin ja tuleviin tarpeisiisi. Vain näin voit tehdä itsellesi oikean valinnan!