Iglun Rakentaminen

Iglun Rakentaminen

Iglun rakentaminen on hauskaa ja hyvää talviliikuntaa. Hyvin rakennetussa iglussa voi parhaimmillaan jopa viettää yön, jos sääolosuhteet sen sallivat. Tunnelmalliset kynttilät jos iglussa on hoidettu hyvin ilmanvaihto voivat tuoda romantiikkaa ja tunnelmaa igluun.

Jokaisen pohjoisessa asuvan ja lumesta nauttivat tulisi ainakin kerran rakentaa iglu elämässään. Jos siellä ei haluta yöpyä, voi iglu olla hauskaa puuhaa lapsille ja toimia leikkimajana ulkoleikeissä. Iglu on inuiittien väliaikaisen asumisen ratkaisu ja erilaisia rakennusohjeita löytyy pilvin pimein. Parhaimmillaan iglun pystyy jo rakentamaan muutamassa tunnissa. Iglun rakentamisessa tulee usein hiki ja vaatteet kostuvat lumesta. Silloin on vaikeaa pitää itseään kuivana, vaikka iglun sisällä olisikin hieman lämpimämpi voi kylmyys yllättää.

Rakennusvaiheeseen tarvitaan kovaa lunta

Etsi sellainen paikka, jossa lumi on joko tiivistettyä esimerkiksi aurattua, jotta lumi on tarpeeksi paksua ja kestävää. Lumen tulisi olla sellaista, että siitä on helppo sahata niin kutsuttuja lumitiiliä. Tavallinen saha käy mainiosti iglun rakentamiseen. Kun sopiva paikka löytyy, kaiva ainakin metrin verran pyöreää kuoppaa iglun pohjalle ja merkitse alueen sisäseinät. Sisäseinät on helppo merkitä niin, että seisot iglun keskellä ja piirrät pyöreän ympyrän lapiolla ympärillesi. Tee iglusta, ainakin ensimmäisestä sellaisesta noin kaksimetriä halkaisijaltaan. Sen jälkeen sahaa lähettyvillä olevasta lumesta puolesta metristä metriin korkeita, neljänkymmenen sentin leveitä ja kymmenen tai kaksikymmentäsenttiä paksuja lumikuutioita. Ensimmäiset lumipalaset, jotka muodostavat iglun pohjan voidaan veistää tai sahata pieneen kulmaan. Ensimmäisien palasten on olla hyvä kallistua sisäänpäin noin 15 asteen verran. Sen jälkeen, kun pohja alkaa näyttää hyvältä, veistä ja tasoita seuraavaa kerrosta varten hyvin pohjapalojen yläseinämä. Pyri saamaan siitä mahdollisimman siististi veistetty ja tiivis. Veistä siis myös yläkerros jo valmiiksi pieneen kulmaan, toiselle kerrokselle hyvä kulma on esimerkiksi 30 asteen kulma. Sahaa siis seuraavat palaset myös tähän kulmaan, jotta niitä nosteltaessa igluun, ne osuvat tasan alemman kerroksen kanssa. Kaikkein kätevin tapa kasata lumitiilet paikalleen on spiraalin muotoisesti. Sillä tarkoitetaan sitä, että kun ensimmäinen kerros on valmis, sahataan sen ulkopinta nousevaan spiraaliin eli loivasti nousevaksi mäeksi. Silloin jokainen päälle tuleva tiili hieman nojaa ja suojaa seuraavaa tiiltä ja näin rakenteesta saadaan kestävämpi.

Turvallisuus

Muista merkitä iglu hyvin, jotta paikalle osuvat ihmiset, moottorikelkat tai ajoneuvot eivät pääse vaurioittamaan iglua varsinkaan silloin, kun olet sen sisällä. Pidä aina lapiota mukanasi sen varalta, jos katto romahtaa päällesi. Kerro jollakin sijaintisi ja aikomuksesi nukkua iglussa, jotta sinua tiedetään etsiä ja tulla hakemaan, jos jokin onnettomuus sattuu. Pidä kännykkä lähellä ja huolehdi tuuletuksesta. Keitä muun muassa vesi ja muu iglun ulkopuolella, ettei se pääse kostumaan liikaa. Kun lähdet iglusta, peitä sen oviaukko hyvin, jottei metsän eläimet pääse sisälle etsiessään suojaa tai jos tiedät ettet tule enää käyttämään iglua, riko sen katto, jotta sisälle ei jää kukaan tai mikään eläin loukkuun, jos katto romahtaa kevään auringossa.

Lopputyöt

Kun itse iglun rakennelma on valmis, muistathan tehdä happireiän iglun kattoon, jotta raikasta ilmaa saadaan iglun sisälle. Hiilidioksidin poiston takia ja sekä lämmön eristyksen vuoksi iglun eteisen ja ulos tulon reitti kannattaa olla iglun sisäosan tasoa alempana. Näin saadaan hiilidioksidi painumaan pois ulostulos reiästä ja uutta raikasta ilmaa tulemaan igluun sen happireiästä yläpuolelta. Kynttilä on hyvä pitää iglussa jatkuvasti päällä.