Seuraava majanrakennus kilpailu alkaa pian

Maja puussa
08 touko
2017

Majan rakentaminen on mukavaa puuhastelua, johon tarvitaan luovuutta ja monenlaisia taitoja. Maja on ikioma salainen piilopaikka. Sen voi rakentaa pihalle, pöydän alle, puuhun tai keskelle huoneen lattiaa. Oma maja on tietysti kaikesta paras ja ne ovat aina tekijänsä näköisiä. Rakentajat ovat eri ikäisiä ja heillä on erilaisia taitoja. Päämääränä on nauttia majan suunnittelusta, sen rakentamisesta ja siellä olemisesta. Muita majanrakennuskilpailun tavoitteita on kannustaa lapsia ja nuoria yhteiseen tekemiseen, toimimaan ryhmänä ja tekemään oman projektin suunnitelmista totta.

Miten kilpailuun osallistutaan?

Valtakunnallinen majanrakennuskilpailu on erittäin suosittu tapahtuma, johon osallistuu tuhansia lapsia ja he ovat rakentaneet kuhunkin kilpailuun satoja majoja.  Kilpailuun otetaan osaa lataamalla 2-5 kuvaa majasta tapahtuman verkkosivulla olevaan majagalleriaan ja lisäämällä majaan liittyvä tarina. Majalla ja sen rakentajaryhmällä tulee olla nimi, sekä liitettynä rakentajien yhteystiedot. Tarinassa kerrotaan majan suunnittelusta, sen rakentamisesta ja mihin tarkoitukseen majaa aiotaan käyttää. Kuvat, majan nimi ja tarina julkaistaan verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa äänestystä varten. Rakentajien nimet julkaistaan vasta palkitsemisen yhteydessä. Majanrakentamisen lisäksi arvostetaan majatarinoita ja yhteistyöllä aikaansaatua tulosta.

Kilpailun järjestäjä

Majanrakennuskilpailun järjestetään vuosittain kesä-syyskuun aikana ja sen järjestäjä on Suomalainen Majanrakennusyhdistys. Sillä pyritään innostamaan lapsia ja nuoria yhteiseen tekemiseen ulkona, ympäristöön ja luontoon tutustumista, sekä kunnioittamista, luovuutta, ideointia ja kädentaitoja. Kilpailun järjestäjinä toimivat: Keski-Suomen Erä- ja ulkoiluyhdistys, Lapset ja luonto -yhdistys ja Nuoret liikkumaan -yhdistys. Tukijat edistävät suomalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia, kehitystä ja ympäristötietämystä. Heidän ansiosta voittajat voidaan palkita ja lisäksi arpoa kolme palkintoa. Tukijoina ovat: Retkeily- ja urheiluliike Noronen, Moneysites ja Virtasen Pienrakennus- ja askartelutarvike.

Kenelle majanrakennuskilpailu on tarkoitettu

Majanrakennuskilpailu on tarkoitettu alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Majan voi rakentaa yksinkin, mutta toiveena on ryhmätyönä tehty maja, jonka tulee olla osallistujien itsensä rakentama. Rakentamisella on oltava aikuinen valvoja, joka opastaa ja pitää huolta turvallisuudesta. Majan rakentaminen ei saa tuhota ympäristöä, eikä se saa olla kenellekään vaarallinen ja myös työkalujen käyttöä on tarkkailtava. Ohjaavalla aikuisella on vastuu siitä, että majan rakennuksessa hyödynnetään luonnon tarjoamia mahdollisuuksia ja toisaalta suojellaan sitä kunnioittaen. On hyvä miettiä, miten majasta tehdään turvallinen, erityisesti jos maja on rakennettu puuhun, tai muulle korkealle paikalle. Myöskään majan rakenteissa. tai sisutuksessa ei saa olla teräviä osia, joihin voi satuttaa itsensä.

Mitä materiaaleja saa käyttää?

Kilpailussa tulisi käyttää luonnonmateriaaleja ja lisäksi tavanomaisia rakennusmateriaaleja, jotka eivät vahingoita luontoa, kuten puuta, tiiliä, köysiä, verkkoja, kankaita jne. Majaa rakennettaessa tulee pitää huolta, ettei ympäristöä roskata, eikä sinne jätetä mitään ylimääräistä. Työkalujen tulee olla ilman sähköä toimivia yksinkertaisia käsikäyttöisiä välineitä, kuten vasara, saha ja puukko.

Muuta majanrakennuskilpailusta

Majanrakennuskilpailu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Lapset äänessä -osallisuushanketta. Vinkkinä majanrakennukseen: Rakenna maja luontoa kunnioittaen, ole varovainen rakentaessasi, pyydä tarvittaessa apua aikuiselta ja käytä tarvittaessa apuvälineitä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin mielikuvitus!

Miten kilpailun voittaja valitaan?

Finalistien valinta tapahtuu verkossa tapahtuvalla yleisöäänestyksellä. Kuka tahansa voi käydä sivustolla ja somessa äänestämässä omaa suosikkiaan. Yleisöäänien perusteella valitaan finaaliin kymmenen majaa. Tämän lisäksi tuomaristo voi nostaa mukaan viisi muuta majaa. Tuomaristo valitsee finalisteista voittajakolmikon, jotka palkitaan luontoon ja ulkoiluun liittyvillä tuotepaketeilla. Voittajia ei aseteta paremmuusjärjestykseen. Loput finalistit saavat kunniakirjan. Kaikki osallistujat saavat osallistumistodistuksen, jonka voi ripustaa vaikkapa oman majan seinälle. Kaikkien kilpailijoiden kesken arvotaan lisäksi kolme stipendiä ja/tai lahjakorttia. Tarkempia tietoja kilpailun säännöistä ja ohjeista löytyy kilpailun nettisivuilta: www.majanrakennus.fi.