Miten rakentaa maja?

Majanrakennus
19 elo
2016

Majan voi rakentaa monella eri tavalla ja monista erilaisista materiaaleista. Valmiita ohjeita löytyy verkosta ja kirjoista, mutta näppärä tekijä voi pärjätä omien ideoidensa ja taitojensa avullakin. Ehkä kuitenkin on järkevintä perehtyä asiaan kunnolla ennen kuin ryhtyy toimeen ja etsiä ideoita ja hyötytietoa mieluummin etukäteen kuin korjailla aivan poskelleen menneitä asioita jälkikäteen. Erityisen tärkeää on varmistaa turvallisuus – niin valmiissa majassa leikkivien lasten kuin itse rakennusprojektin osaltakin.

Ohjeita puumajan rakentamiseen

Esittelemme tässä esimerkinomaisesti joitakin ohjeita koskien majan rakentamista puuhun. Toivomme, että saat niistä hyödyllisiä neuvoja ja käyttökelpoisia ideoita omaan majanrakennusprojektiisi. Ajatuksena tässä on rakentaa oman pihan puuhun jämäkällä alustalla seisova maja, jonne kiivetään portaita, tikkaita tai köysitikkaita pitkin. Turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää tehdä rakenteista riittävän tukevat.

Majasta kannatta tehdä mahdollisimman kevyt, jotta se on helpompi tukea eikä se vaurioita puuta. Jos voit, niin kiinnitä majan eri osat suoraan puuhun ruuveilla ja minimoi kiinnitysruuvien ja kiinnikkeiden määrä.

Materiaaleina voit käyttää esimerkiksi lautoja, puupalkkeja, kattotiiliä ja tai aaltopeltiä. Tärkeimpinä työkaluina toimivat muun muassa pukki, mitta, porakone, vasara, pisto-, pyörö- ja käsisaha, luotilanka, kiintoavain- tai hylsysarja, kiinnikkeet, palkkikiinnikkeet, ruuvit, pultit, tikkaat ja suojalasit.

Valitse sopiva puu
Parhaiten majapuuksi sopii vahva, tukevarunkoinen, paksuoksainen puu, jolla on tiukasti maahan kiinnittyvä juuristo. Varmista, että puu on terve. Majanrakentamiseen sopivia ovat esimerkiksi tammet, koivut, kuuset ja kookkaat vaahterat. Jos olet epävarma esimerkiksi puun terveydestä, kysy neuvoa asiantuntijalta.

Selvitä, tarvitsetko luvan
Ota kuntasi viranomaisilta ja eri säädöksistä selvää, millaiset rajoitukset vaikuttavat majan rakentamiseen. Jotkut puut saattavat olla suojeltuja. Joissain tapauksissa tarvitset ennakkoon haettavan luvan. Varmista, ettei maja haittaa naapureitasi. Selvitä vakuutusyhtiöltäsi, kattaako kotivakuutus rakennettavan majan ja siitä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

Valitse oikea paikka
Jos olet tekemässä noin 3 x 3 metrin majaa, valitse puu, jonka rungon halkaisija on vähintään 30 cm. Mittaa rungon ympärys mittanauhalla kohdasta, johon maja on tarkoitus sijoittaa. Jaa ympärysmitta piillä eli noin 3,14:llä, niin saat laskettua halkaisijan mitan. Mieti, miten majan lattia tulee asettumaan puuhun nähden. Mittaa huolellisesti kohdat, joista runkoa tai oksia pitää leikata ja muista jättää rungon ympärille tarpeeksi tilaa.

Tue maja
Riippumatta siitä, minkä tukemistavan valitse, ota huomioon, että puu huojuu tuulen mukana. Varmista, ettei sivuttaisliike vaurioita majaa.

Yksi, ehkä yleisin tapa tukea maja on kiinnittää tukipalkit ruuveilla suoraan puun runkoon. Toinen vaihtoehto on ripustaa maja vankkoihin yläoksiin köysillä, kaapeleilla tai ketjuilla (ei sovi painaville majoille). Kolmantena tapana on juntata puun viereen maahan majalle erilliset tukipaalut. Mieti tarkkaan, mikä tapa sopii suunnittelemallesi majalle ja valitsemallesi puulle parhaiten.

Majaan kiipeäminen
Kun päätät majaan kiipeämistavan, pidä lasten turvallisuus mielessäsi. Vaihtoehtoina ovat köysitikkaat, kiinteät tikkaat ja kiinteät portaat. Köysitikkaita kiipeäminen on aluksi haastavaa. Kiinteät tikkaat ovat helppo ratkaisu, sillä niitä saa myös valmiina. Portaisiin päätyvän on syytä rakentaa niihin myös kaide.

Turvallisuus on tärkeintä
Maja ei saa olla vaarallisen korkealla. Älä siis rakenne sen lattiatasoa yli 1,5-2,5 metrin korkeuteen. Tee majan alustan ympärille turvallinen aita, noin 70-90 cm korkuinen ja pystypuiden väli enintään 10-15 cm. Majan alle voit levittää pehmeää materiaalia, vaikkapa haketta, joka vaimentaa mahdollista iskua mahdollisen putoamisen sattuessa.

Suunnittele ennalta tarkasti kiinnityskohdat, tukipalkkien sijoittamien ja kiinnitys, poikkipuut, palkkien tukikiinnikkeet ja alustan alapuolelle tulevat tukipalkit. Tukevalle alustalle voit sitten rakentaa toiveiden mukaisen hienon ja turvallisen majan. Suomen ilmasto-olosuhteissa kannattaa ottaa huomioon, että katon olisi hyvä olla kalteva ja mahdollisesti myös vesitiivis.

Lue lisää vinkkejä puumajan rakentamiseen Majan-rakentaminen-puuhun