Mikä on maja?

Majanrakennus
19 elo
2016

Majan voi määritellä vaikkapa näin: Se on alkeellinen rakennus, jossa yleensä on katto ja suorat seinät. Esimerkiksi kota ja teltta eroavat majasta siinä, että niiden ”seinät” ovat usein vinot tai kaartuvat, eikä varsinaista kattoa ole olemassa.

Maja voi olla rakennettu maahan tai puuhun. Hyötykäyttöä varten rakennetaan esimerkiksi kalastus-, metsästys- ja ulkoilumajoja, jotka tosin nykyään yleensä ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan lähempänä taloa kuin majaa. Omakotitalojen pihoilla voi olla kevyitä rakennuksia huvimajan nimellä.

Maja voidaan rakentaa puuhun tai korkean tukirakennelman päälle esimerkiksi eläinten tarkkailua tai niiltä suojautumista varten. Ihmiskunnan historiassa majat ovat edeltäneet taloja asumuksina. Joillain seuduilla maailmassa edelleen jäljellä majoja pääasiallisina asumuksina esimerkiksi paimentolaisheimoilla.

Majan rakentaminen ja materiaalit

Pääosin majat ovat kuitenkin nykyään lasten leikeissään käyttämiä rakennelmia. Maassa sijaitsevat majat voivat olla tyypiltään lähellä leikkimökkiä. Erityisen mieluisia ja kiehtovia lapsille ympäri maailman tuntuvat olevan puuhun rakennetut majat.

Majan rakennusmateriaalit voivat olla saman tyyppisiä kuin talon rakentamisessakin käytettävät materiaalit kuten vaikkapa laudat, levyt ja naulat. Käytössä voi olla myös köysiä ja erilaisia verkkoja. Luonnonmateriaaleja voidaan joko yhdistää näihin tai sitten käyttää yksiomaisina rakennusaineina, aina puunrungoista ja oksista kiviin, sammaleisiin, mutaan ja saveen saakka.

Majan rakentamisessa käytetään yleensä vain hyvin yksinkertaisia ja kevyitä, ilman sähköä toimivia työkaluja.

Huikeita majoja maailmalta
Koska me suomalaiset olemme hyvin realistista kansaa ja suitsimme usein liiankin helposti haaveitamme ja mielikuvitustamme, päätimme esitellä tällä sivustolla muutamia huikean erikoisia ja upeita majoja maailmalta. Tällaisia huimia luomuksia on erittäin harvalla mahdollisuutta ja halua lähteä itse tekemään, mutta niiden tarkoitus onkin lähinnä saada mielikuvitus laukkaamaan.

Toivomme, että nämä erikoiset majat inspiroivat suomalaisia majanrakentajia ja majanrakennuskilpailuun Osallistu majanrakennuskilpailuun osallistujia. Kenties jotkin yksityiskohdat ja ideat antavat inspiraatiota oman majasi suunnitteluun ja rakentamiseen.

The Hemloft
Whistler, Kanada
Hyvin erikoinen, ovaalin mallinen puuhun rakennettu maja tuo mieleen scifi-elokuvien pienet avaruusalukset. Koska maja kuitenkin on rakennettu pääosin puusta, se sulautuu ympäristöönsä yllättävän luontevasti.

Joel Allen oli majanrakennuksessa aivan keltanokka, mutta onnistui luomaan omintakeisen ja tyylikkään rakennelman, kuin suojaisan pesän, metsään. 10 000 dollarin arvoiset materiaalit hän onnistui keräämään kasaan ilmaiseksi erilaisien ilmoittelufoorumien kautta. Katso The Hemloft -majan kuva -> http://b.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/inline-large/inline/2014/05/3030343-inline-3030343-slide-beinatreehousep148.jpg

Tirolilainen puunlatvamaja
Mariastein, Itävalta
Kuuluisa lasitaiteilija Berndt Weinmayer on myös taitava puun työstäjä. Hän rakensi hienon harjakattoisen majan kuivuneen puun latvaan Alppien maisemiin.

Sisällä majassa on tulisija ja sohva. Kun vieraita saapuu majan juurelle, lehmänkelloista tehty hälytysjärjestelmä ilmoittaa siitä.
Katso tirolilaismajan kuva -> http://c.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/inline-large/inline/2014/05/3030343-inline-3030343-slide-beinatreehousep198.jpg

The Witch House
Ibiza, Espanja
Tämä kodikkaan näköinen pikku maja on sijoitettu ison männyn oksistoon. Isä rakennutti sen onnekkaalle pikku pojalleen Danielille.

Majassa on oikeat lasiset ikkunat, joista yksi on pyöreä. Ylös kiivetään puun runkoa kiertäviä kierreportaita pitkin. Portaiden kaide on tehty käkkyröisistä luonnon puuaineksista. Maja sopii ympäristöönsä hienosti.
Katso The Witch House -majan kuva -> http://b.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/inline-large/inline/2014/05/3030343-inline-s-in-a-treehousep97-witch-house.jpg

Maja mudasta, puista ja kivistä
Majan voi tietenkin rakentaa myös pelkistä luonnonmateriaaleista, mikä Suomessa usein tarkoittaa erityisesti metsästä löytyvän puumateriaalin hyödyntämistä. Mutta aineksiksi kelpaavat hyvin kivet ja savikin, kun niikseen tulee.

Mudasta, puista ja kivestä rakennetun majan tekemiseen kului 30 päivää ja siinä tarvittiin taitoja, joita harva nykyihminen enää osaa. Lopputulos on sangen vaikuttava. Aivan kaikki ainekset on otettu metsästä. Majassa on jopa savupiippu.
Katso video luonnonmateriaalimajan rakentamisesta -> http://vivas.fi/mies-rakentaa-metsaan-upean-majan-kayttaen-apunaan-vain-mutaa-puita-ja-kivia/